Informatie

3- VERSCHILLENDE DEKKEN VAN DE TAROT

3- VERSCHILLENDE DEKKEN VAN DE TAROT

Er zijn en zijn verschillende soorten Tarot-decks geweest: Keltisch, Maya, Gypsy, Gringonneur of Charles V dek, Yale, Colleoni, Brera of Brambilla, Magtegna, Minchiate, Etteila, Visconti-Sforza, Kabbala, Papus, Marseille, Egyptisch, Alchemistisch, Parijs, Duits, Waite- Rider, the Classic, Besançon, Falconnier, Los Angeles, Crowley, Egyptian, Dalí's, Erotic Casanova, Karmic, Spanish Deck, Cabalistic, Egyptian Astrological, Black, Osho Zen ...

De Tarots, die meer succes hadden het waren de Italianen en die uit Marseille, waarvan de oorsprong in Frankrijk ligt. De Tarot van Marseille, wordt het meest gebruikt ter wereld, omdat het vanwege zijn kleur en zijn duidelijke symboliek het gemakkelijkst te interpreteren is. Het verschil tussen de Franse en Italiaanse Tarots is dat ze in Frankrijk de 4 kleuren van de Italiaanse kaartspellen veranderden: goud, bekers, schoppen en klaveren voor respectievelijk ruiten, harten, schoppen en klaveren. Vandaar dat het pokerspel werd geboren. Uit de Franse en Italiaanse Marseille Tarots is de rest van de Europese Tarots ontstaan. De Etteilla Tarot en satirische tarots, om de adel en politici voor de gek te houden. In de afgelopen jaren waren de Tarots die de meeste impact hebben gehad: Marseille, Rider, Wirth.

Tarot decks in de middeleeuwen, of traditioneel.

ZIEKER TAROT: is de oudste en komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. De zigeuners brachten hem naar Italië en van daaruit ging hij naar Frankrijk. De 22 belangrijkste arcana zijn ongenummerd en vertegenwoordigen de stadia van het leven en de cultuur van de zigeuner. De kleine arcana vertegenwoordigen de 4 zigeunerstammen: de Romeinen, de zigeuners, de Manush en de zigeuners. De 4 kleuren van het dek zijn vervangen door munten, messen, muziek en kommen of containers.

TAROT VISCONTI-SFORZA(1450 in Bergamo): Het werd gemaakt door een miniaturist ingehuurd door de familie Sforza en werd geïnspireerd door een oud dek dat jaren eerder was gemaakt door een kunstenaar genaamd Filippo María Visconti. Vandaar zijn samengestelde normare.

TAROT MAINTEGNA(1460): door de anonieme kunstenaar-leerling van Francesco del Cossa. Renaissance stijl. Deze Tarot weerspiegelt de microkosmos die bestond in de samenleving van de late middeleeuwen: de moraal, de schaal van waarden, de intelligentie, de spiritualiteit ... Hierin worden weerspiegeld: de leden van de bourgeoisie, de ellendige, de adel, de paus, de muzen , de goden. De kaarten zijn doorspekt met astrologische symboliek, theologie en filosofie. Later hebben andere kunstenaars er hun versie van gemaakt: Albrecht Dürer, J. Ladenspelder, M. Wolgemut.

ALCHEMISTISCHE TAROT(1500): Renaissance stijl, ook bekend als "de verlichte" of de "tarot van de oude Condotieros". Het weerspiegelt ook de samenleving van de Middeleeuwen, de goden van de Griekse mythologie, bijbelse of Grieks-Romeinse verhalen. Het wordt beschouwd als een mystiek-filosofische reis uit de middeleeuwen. De auteur noemde het verlicht, omdat het de eerste was die gekleurd was. Er zijn 5 exemplaren bewaard gebleven, maar niet alle zijn compleet, behalve deze van de familie Sola-Busca, die het in 1907 aan het British Museum schonk.

TAROT VAN MARSEILLE: eind 14e eeuw. Naar schatting kwam hij naar het Franse hof vanuit Italië (T. Visconti), dat op zijn beurt uit Centraal-Azië (Gypsy Tarot) of Egypte kwam. Er is een andere versie, die aangeeft dat Marseille de oorsprong was. De waarheid is dat deze tarot een van de voorlopers van de Tarot in Europa was. Het eerste dek dat bewaard is gebleven, is dat van Jean de Noblet in de 17e eeuw. Het bestaat uit 78 kaarten (22 grote arcana en 56 kleine arcana). Zijn kleur, zijn allerlei symbolen zijn ongeëvenaard. We zullen tijdens de praktijkcursus met dit kaartspel werken en we zullen de kans krijgen om het te bestuderen.

Moderne Tarot-dekken.

FLORENTINAS MICCHIATE TAROT(1806 Florence): het is erg origineel, omdat de maker 19 letters meer heeft toegevoegd dan de gebruikelijke. Om de interpretatie ervan te vergemakkelijken, voegde hij de tekens van de dierenriem, de theologische deugden, de 4 elementen (water, vuur, lucht, aarde) toe. Een merkwaardig detail is dat in de kleine arcana de ridders werden vervangen door dieren. In de loop der jaren zijn er verschillende versies gemaakt in Duitsland en Frankrijk, landen waar het een grote impact had.

KLASSIEKE TAROT(1880 Piemonte): ze werden gedrukt in Serravalle Sesia, in de provincie Vercelli in Piemonte. Een stad die beroemd is vanwege de productie van Tarots, die in die tijd zo populair waren in Lombardije. Het is een voorbeeld van de klassieke Italiaanse Tarot.

TAROT RIDER-WAITE(1910): het werd in 1903 door Waite in Engeland gemaakt om zijn overtuigingen en idealen uit te drukken. Waite, was de maker van de Broederschap van de Rozenkruisers. Ze lijken erg op de Tarot de Marseille. Het heeft dezelfde grote en kleine arcana, alleen dat het ontwerp anders is, dat wil zeggen dat de tekeningen anders zijn en de kleuren meer gedempt. Volgens Waite vertegenwoordigt de tarot het universum en onthult de combinatie van de symbolen de geheime leer van het universum. Dit kaartspel werd in 1911 voor het eerst gedrukt door de Londense uitgever Rider, vandaar de naam. Het was erg succesvol in de VS en ze hebben het gekopieerd om het te verspreiden.

TAROT CROWLEY(1944): gemaakt door Aleister Crowley, een bekende esotericus en intellectueel van die tijd. Dit kaartspel weerspiegelt hun religieuze, esoterische en libertijnse ideologie. Hij werd "de slechtste man ter wereld" genoemd. Hij was de stichter van de Orde van de Tempeliers in Engeland en was lid van de Broederschap van de Rozenkruisers. Het ontwerp is gemaakt door Lady Frieda Harris, een surrealistische schilder uit die tijd. In de VS had het in 1969 veel acceptatie, onder de hippiewereld.

Hedendaagse Tarot-dekken

TAROT DALÍ(1971): Salvador Dalí ontwierp dit kaartspel in de laatste jaren van zijn carrière, dankzij de invloed van zijn vriend Rachel Pollack, surrealistisch en esoterisch tot in de kern, die hem ertoe aanzette dit kaartspel te maken. Het is gebaseerd op de grote en kleine arcana van de Tarot de Marseille en geleid door zijn manier van denken en zijn surrealistische kunst, bevatte het alle symbolen die hij had gecreëerd voor "zijn universum".

EGYPTISCHE TAROT(1998): het werd gemaakt in 1997, ter nagedachtenis aan prinses Nefertari, uit de 19e eeuw en die de vrouw was van farao Rámses II. Het is een wonder. Het is geïnspireerd op de fresco's in de piramides. De 22 grote arcana vertegenwoordigen de Egyptische goden en de kleine arcana vertegenwoordigen de stadsmensen.

EROTISCHE TAROT(2000): De Italiaanse kunstenaar Lucca Raimondo werd geïnspireerd door het leven van Casanova en in Venetië om dit Tarot-deck te maken. Het is gedurfd maar erg mooi. Het ontwerp is delicaat en realistisch. Het legt echt taferelen vast van erotiek of romantiek, die in die jaren in Venetië regeerden. Het bestaat uit 78 kaarten, grote en kleine arcana, net als de Tarot van Marseille, maar zeersui generis.

TAROT PULP FICTIE: Ter herinnering aan het succes van misschien wel de beroemdste film van Quentin Tarantino, werd een exclusieve verzameling Tarotkaarten gepubliceerd met de personages en situaties uit Pulp Fiction. Zo kun je Jules zien als "La Muerte", Señor Lobo als "El mago", of Vicent Vega als "La Fuerza".

TAROT OSHO ZEN: klik op de link om alle informatie te krijgen.

Ga naarLes 2: Oorsprong en geschiedenis van de Tarot. Ga naarLes 4: Keuze uit dek. → Terug naarIndex van gratis tarotcursussen - Euroresidents. Andere onderwerpen gerelateerd aanVerschillende Tarot Decks:

  • Tarot voor app
  • Tarot voor Android
  • Chloé Custom Spins
  • Esoterische online winkel


Video: SAGITTARIUS Falling in Love or From Grace? August 13-31 (December 2021).