Algemeen

Nanogeneeskunde: stop met bloeden met nanotechnologie

Nanogeneeskunde: stop met bloeden met nanotechnologie

Het materiaal, dat het bloeden binnen enkele seconden stopt, kan een grote invloed hebben op de geneeskunde.

Onderzoekers van MIT en de Universiteit van Hong Kong hebben aangetoond dat eenvoudige biologisch afbreekbare vloeistoffen het bloeden bij gewonde muizen binnen enkele seconden kunnen stoppen, een ontdekking die een grote impact kan hebben op de geneeskunde.

Wanneer de vloeistof, bestaande uit eiwitfragmenten die peptiden worden genoemd, wordt aangebracht op open wonden, assembleren de peptiden zichzelf tot een gel die fungeert als een beschermende barrière op de nanoschaalgel, die de wond afsluit en het bloeden stopt. Nadat de wond is genezen, wordt de niet-giftige gel afgebroken tot moleculen die cellen kunnen gebruiken als bouwstenen bij weefselherstel.

"We hebben een manier gevonden om het bloeden in minder dan 15 seconden te stoppen, wat een revolutie teweeg kan brengen in de beheersing van bloedverlies", zegt Rutledge Ellis-Behnke, een onderzoeker bij de afdeling Hersenen en Cognitieve Wetenschappen aan het MIT.

Deze studie is op 10 oktober gepubliceerd in de online editie van het tijdschrift Nanomedicine op het volgende adres: http://www.nanomedjournal.com/inpress. Het is de eerste keer dat nanotechnologie wordt gebruikt om volledige hemostase te bereiken, het proces waarbij het bloeden uit een beschadigd bloedvat wordt gestopt.

Bron: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-10/miot-mms100406.phpVideo: Sound quality audio from your computer.. (Augustus 2021).