Zwangerschap

Is het normaal om tijdens de zwangerschap meer afscheiding te hebben?

Is het normaal om tijdens de zwangerschap meer afscheiding te hebben?

Verhoogde vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap is een volkomen normaal symptoom

Leucorroe is de medische term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de toegenomen hoeveelheid vaginale afscheiding die veel vrouwen tijdens de zwangerschap ervaren. Hoewel het een veel voorkomend teken is tijdens de zwangerschap, hoeft het niet bij alle vrouwen te gebeuren.

Het type en de hoeveelheid vaginale afscheiding zal tijdens de zwangerschap variëren, maar een plotselinge toename van vaginale afscheiding moet worden geraadpleegd met de gynaecoloog om er zeker van te zijn dat er geen infectie is.

Waarom neemt de hoeveelheid vaginale afscheiding toe tijdens de zwangerschap?

De verhoogde productie van oestrogenen die tijdens de zwangerschap optreedt, stimuleert het slijmvlies van het lichaam, inclusief het vaginale slijmvlies, waardoor de productie van vaginale afscheiding toeneemt.

De verhoogde vaginale afscheiding die optreedt tijdens de zwangerschap dient om:

  • helpen om verzacht de baarmoederhals, en daarom om dilatatie te bevorderen wanneer het moment van levering aanbreekt.
  • helpen om bescherm het geboortekanaal tegen infectie. De verhoogde stroom helpt bij het vormen van de slijmprop, waardoor het binnendringen van bacteriën wordt voorkomen die mogelijk een infectie zouden kunnen veroorzaken.

Hoeveel stroom is "normaal" tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap wordt vaginale afscheiding als normaal beschouwd als deze vergelijkbaar is met wat gewoonlijk wordt opgemerkt rond de eisprong, maar in grotere hoeveelheden. De kleur moet duidelijk zijn.

Tegen het einde van de zwangerschap kan de slijmprop beginnen te verliezen, dus er kan een afscheiding verschijnen die enigszins groen of bruin van kleur is of getint met bloed.

Wanneer moet je naar een dokter?

Bij vaginale afscheiding:

  • het heeft een groene of gelige kleur.
  • het heeft een dikke consistentie.
  • het heeft een sterke geur.
  • gaat gepaard met roodheid en jeuk

Het kan een teken zijn van schimmelinfecties, die zeer vaak voorkomen bij zwangere vrouwen, vanwege veranderingen in de hormoonspiegels in de vagina tijdens de zwangerschap.

In deze gevallen moet u altijd uw arts raadplegen, aangezien dit kan wijzen op een cervicale verandering of een teken van infectie, wat kan leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap, zoals vroegtijdige bevalling.

Blijf lezen:

  • Is het normaal om tijdens de zwangerschap te bloeden?
  • Symptomen van zwangerschap

Video: Voeding rondom je zwangerschap - 24BabyTV (Oktober 2020).