Digitale economie

Privacy goed begrepen? We riskeren digitale ontwikkeling

Privacy goed begrepen? We riskeren digitale ontwikkeling

Een dame in de supermarkt en haar privacy versus e-commerce

Dicht bij huis is een vrouw gaan winkelen in een supermarkt (*). Bij de uitgang droeg hij twee pakjes water. De kassamedewerker geeft bij de kassa slechts één van de pakketten door de decoder. Als je door de uitgangsdeur gaat, gaat er luid alarm. Alle omringende ogen worden nieuwsgierig en de getroffen vrouw wordt rood. Ze weet dat ze verdacht wordt: in de ogen van de mensen om hen heen is ze een dief
potentieel.

De supermarktbewaker bevestigt de publieke vernedering. De bewaker - een man - onderzoekt de hele inhoud. De bewaker doet zijn werk met ijver en tast onbeperkt de privacy van de vrouw aan. Je mag vragen stellen over voorwerpen die je in je tas draagt. Uiteindelijk niets. Blijkt dat de vrouw natuurlijk niets heeft gestolen. Niet erg expliciete excuses.

Zodra we ons de inhoud van de tas voorstellen, zullen we het erover eens zijn dat het onderzoek door een derde niet alleen een inbreuk op uw privacy en intimiteit is, maar ook een vernedering. In de huidige wetgeving - die ik ken - is er geen regel die ons beschermt tegen dit soort verontwaardiging, dat in een land als Spanje waar zoveel zorgen zijn over "privacy" (digitaal). We vermelden natuurlijk niet dat de dame is opgenomen door camera's.

Ieder traditionele handel Hij heeft een merkcertificaat. Het zal in de zak van kijken
klanten en er zal geen misdaad worden begaan, zelfs niet als het alarm afgaat voor fouten die aan de transactie zelf te wijten zijn. Aan een jonge ondernemer die promoot elektronische handel en stuur er een nieuwsbrief of als u een e-mail opneemt zonder toestemming van de klant, kan uw haar eruit vallen.

We haasten ons met een regelgeving die digitale ontwikkeling overspoelt

Ik heb betoogd dat dit land zo (en zo veel) briljante juristen die in staat zijn de meest geavanceerde en inzichtelijke voorschriften voor te stellen en voorschriften te ontwikkelen voor alles wat zich in de cyberspace. Ik geef toe dat ik geen expert ben op dit gebied en ik spreek alleen vanuit het perspectief dat mijn claim als leerling-ondernemer mij geeft. Ik geloof dat oprecht We waren verkeerd.

Zozeer zelfs dat er absurde discriminatie wordt gecreëerd. Een verfijnd juridisch elitarisme, beschermer van de "digitale gebruiker", en een gebrek aan synchronie met degenen die gebeuren in de face-to-face wereld, waar flagrante misstanden kunnen voorkomen en we zo kalm blijven.

Het is geen triviaal onderwerp. De Verenigde Staten of Azië wenden zich doorgaans niet tot een digitale regelgevende kruistocht verlossend zoals de Europeaan. Integendeel, ze ondersteunen - en behouden op intelligente wijze - het digitale ontwikkelingl. Europa lijkt zich er niet van bewust te zijn om met ambitie aan de digitale ontwikkeling te beginnen en zijn prioriteiten zijn om de gebruiker te beschermen tegen buitensporige gevaren.

Het recht om te worden vergeten, de obsessies voor privacy bij gespecialiseerde instanties -Data Protection Agency- en in het algemeen de slapeloosheid en media scheuren van kleding over digitale privacy maken deel uit van deze "glorieuze demonstraties". Aan de andere kant, om de hoek het dereguleringen van de oude economie dat veronderstelt een voortdurende vertrapping van de 'heilige privacy' of heel andere meetlatjes om de vrijheid van meningsuiting toe te passen.

Digitale versus persoonlijke privacy

Internetgebruikers plaatsen foto's en veel irrelevante informatie met vrienden en minder vrienden. Deze "schatten" zijn gegenereerd indrukwekkende juridische reacties. Zijn blootstelling lijkt mij, behalve in gevallen van mensen die niet genoeg digitale opleiding hebben, minder relevant dan documenten uit de publieke sector zelf of lijsten op papier.

Laten we een voorbeeld nemen. Als een ondernemer op uw website een e-mail nodig heeft om gebruikers een eenvoudig nieuwsbrief of nieuwsbrief, moet u het bestaan ​​van dit bestand melden aan de Gegevensbeschermingsautoriteit en "zorgen voor de bescherming ervan". Als u dit niet doet, kan dit ertoe leiden dat de boete de aspiraties van Larry Page of Steve Jobs "a la español" verpest. Het thema heeft een entiteit. Een e-mail is de basis voor de zogenaamde "Leidt”Een van de manieren om geld te verdienen met een website.

Mijn vraag is: hoe ernstig is de overtreding? Welke echte entiteit heeft het? Gebruikers weten niet (of zouden ze moeten weten) dat hun cybernetische informatie kwetsbaar is en kan worden "geëxtraheerd" door hackers van welke nationaliteit dan ook? De sleutel hier is gebruikerseducatie.

Over welke echte schade hebben we het? Misschien spam? Hij "Spam"Postal heeft jarenlang vrij rond gezwommen tussen postkantoren en brievenbussen bij ons thuis. Ook zonder dat Google of andere providers filters of virtuele bakken kunnen ontwerpen. Aan het eind van de dag zijn mijn naam en het fysieke adres van mijn huis belangrijke gegevens om te bewaren en mogen niet openbaar worden gemaakt op de landing van mijn gemeenschap via de brieven die in de brievenbus van mijn huis en in vele handen verschijnen. Veel meer zichtbaar dan mijn e-mail.

Logischerwijs alle gevoelige informatie het is beter de bevolking op te leiden dan haar te "beschermen", ongeacht uw blootstellingsgebied. Digitale bescherming is uit alle logica naar de altaren gestegen en plaatst Spaanse (en Europese) digitale bedrijven in een achterstand ten opzichte van die in andere landen.

We riskeren de ontwikkeling van de digitale economie

Aan de andere kant zijn alle ijver en moeite klein om een ​​e-mail te verdedigen, die heilig is voor de essentie van privacy. Een ondernemer met wie ik hierover commentaar leverde, vertelde me of we in dit land 'klootzak". De waarheid is dat ik niet wist wat ik moest antwoorden.

De Privacy Het is niet het enige 'donkere object van verlangen'. Een concept van intellectueel eigendomHet maatwerk in het belang van de oude economie beperkt het volledige ontwikkelingspotentieel van de economie van de toekomst, maar dit onderwerp is sterk genoeg om een ​​andere keer te bespreken.

Ik wil alleen benadrukken dat we het moeten heroverwegen regelgevende ijver die het internet beïnvloedt en de digitale economie in heel Europa en vooral in Spanje.

Zolang de burgers in dit land maar verheugd zijn Grote broer, red me en andere televisieprogramma's om te gebruiken zonder enig sociaal alarm te veroorzaken, of de bewakers kunnen onze koffers controleren op luchthavens en treinstations, of tassen bij de uitgangen van winkels, enz. Ik heb echt geen last van mijn e-mail, of mijn Facebook, of omdat Google mijn browsegeschiedenis opslaat.

Het is duidelijk dat ik er geen verdedig anti-regulerende positie. Gewoon doe het zonder iets te groot te maken of de internetwereld te demoniseren. Manuel Pomares vertelde ons onlangs dat hoewel drones nog niet gereguleerd waren in een land als de Verenigde Staten, we in Spanje al door waren gegaan door de circulatie ervan te verbieden. Elke dag verschijnt er een nieuwsbericht over het mogelijke gebruik van deze apparaten in een ander vakgebied.

Herinneren we ons dat we onszelf voor de gek hielden door het gebruik van het domein te reguleren? .het is?

Een paar jaar geleden was ons land - samen met Bolivia - het enige dat een archaïsche beperkende voorschriften op uw eigen domeinen (.het is). Gelukkig is het gebruik enkele jaren geleden geliberaliseerd. Als u geen alternatieven heeft gehad, zoals toegang tot domeinen, type (.com, .net, .org ...) de vertraging bij de ontwikkeling van internet in Spanje zou enorm zijn geweest. Ik moet er gewoon van blozen als ik eraan denk.

We moeten ons enorm inspannen om de mondiale en conceptuele aard van internet en de digitale wereld in het algemeen te begrijpen. Anders zullen we de kampioenen van regelgeving en we zullen pronken met een schijnbaar digitale onderontwikkeling.

We gaan de verkeerde kant op. Meer digitaal onderwijs, minder preventieve regelgeving.

Gerelateerde en aanbevolen literatuur

  • Het Europese arrest tegen Google en het recht om te onthouden
  • Een rampzalig digitaal beleid: de sluiting van Google Nieuws in Spanje

___________________

(*) Het is een reëel geval dat dagelijks in alle commerciële instellingen voorkomt. Zaterdag 10 januari 2020, Supercor, Alicante, ongeveer 12.30 uur.Video: Deskundigenbijeenkomst over Wet digitale overheid (Oktober 2021).