Algemeen

Hoe slim zijn jouw kleren?

Hoe slim zijn jouw kleren?

Nieuw onderzoek van Concordia University heeft de aandacht gevestigd op de toekomst van mode en biedt een nadere blik op de volgende kwalitatieve sprong in textielontwerp: geautomatiseerde stoffen die van kleur en vorm veranderen als reactie op beweging.

Bron: xslabs.net

Het project heet "Karma Camaleon" en de maker ervan is Joanna Berzowska, professor en directeur van de afdeling Design and Computer Graphic Arts aan de Concordia University.

Als onderdeel van het project heeft Berzowska ontwikkeld interactieve elektronische weefsels die energie rechtstreeks uit het menselijk lichaam halen, sla die energie op en gebruik het vervolgens om de visuele eigenschappen van kleding te veranderen.

De belangrijkste innovatie van dit onderzoeksproject is het vermogen om integreer deze computer- of elektronische functies in de vezel zelf: in plaats van te worden vastgemaakt aan de stofworden elektronische componenten in deze nieuwe composietvezels geweven.

Vezels bestaan ​​uit meerdere lagen polymeren die, wanneer ze worden uitgerekt en verlengd tot een kleine diameter, met elkaar in wisselwerking treden.

Het weefsel, geproduceerd in samenwerking met Maksim Skorobogatiy, van de École Polytechnique, vertegenwoordigt een aanzienlijke vooruitgang in de ontwikkeling van "slimme stoffen".

XS Labs

Berzowska heeft jarenlang onderzoek gedaan naar hoe computergebruik in weefsels kan worden geïntegreerd, in plaats van apparaten in ons lichaam te dragen. Om dit te doen, heeft het een onderzoeksruimte gecreëerd met de naam XS Labs.

Bron: xslabs.net

XS Labs maakt deel uit van de groepTextiel en materialiteit (Textiel en materialiteit) van het nieuwe Milieux Institute of Art, Culture and Technology van de Concordia University, in Montreal, Quebec, Canada.

Een paar voorbeelden van de kledingstukken ontworpen door Berzowska zijn:

  • De Reclaim-jurk, uitgerust met siliconen ballonnen die kunnen worden opgeblazen als de persoon die het draagt ​​besluit dat hij meer persoonlijke ruimte nodig heeft.
  • Het Acouphène-jack, geborduurd met aanraakgevoelige luidsprekers, waardoor een driedimensionale geluidsomgeving rondom de gebruiker ontstaat.

Bron: Concordia

Blijf lezen:

  • Nieuw marktonderzoeksrapport over nanotechnologie in de textielmarkt
  • Nieuwe stoffen met nanotechnologie die zichzelf reinigen
  • Kokskleding die niet vlekt
  • Rusland om textiel op basis van nanotechnologie te ontwikkelen


Video: 35 GEMAKKELIJKE HACKS OM EEN TWEEDE LEVEN TE GEVEN AAN UW KLEREN EN SCHOENEN (Juni- 2021).