Gezonde gewoonten

Beweging en geestelijke gezondheid bij adolescenten

Beweging en geestelijke gezondheid bij adolescenten

Dagelijks lichaamsbeweging is gunstig voor de geestelijke gezondheid van adolescenten.

Een artikel, gepubliceerd in het tijdschrift Klinische psychologische wetenschap, laat zien dat sommige psychosociale factoren, zoals zelfbeeldperceptie en sociale interactie, kunnen helpen verklaren welke voordelen dagelijkse fysieke activiteit heeft voor de mentale gezondheid van adolescenten.

Lichamelijke activiteit heeft positieve effecten op het gewicht en de lichaamsstructuur, wat leidt tot een beter zelfbeeld en een positieve reactie van leeftijdsgenoten.

De auteurs van dit artikel ondervroegen meer dan 7.000 Nederlandse studenten in de leeftijd van 11 tot 16 jaar, die enquêtes invulden die gericht waren op het evalueren van hun fysieke activiteit, mentale gezondheidsproblemen, perceptie van lichaamsgewicht en deelname aan georganiseerde sport. Ze verzamelden ook gegevens over de leeftijd, het geslacht, de sociaaleconomische status van tieners en of ze bij hun ouders woonden of in een stedelijk gebied woonden.

De onderzoekers ontdekten dat adolescenten die lichamelijk inactief waren of die hun lichaam als "te dik" of "te mager" beschouwden, een hoger risico hadden op zowel internaliserende problemen, zoals depressie en angst, als externaliserende problemen, zoals agressiviteit. of middelenmisbruik.

Tieners die deelnamen aan georganiseerde sporten hadden daarentegen een lager risico op psychische problemen.


Video: Groot leefstijlconges bij GGz Centraal (Juni- 2021).