Gezonde gewoonten

Obesitas bij kinderen en vitamine D

Obesitas bij kinderen en vitamine D

Het lichaamsvet van kinderen is gekoppeld aan een tekort aan vitamine D bij moeders.

Kinderen hebben meer kans op meer lichaamsvet tijdens de kinderjaren als de moeder tijdens de zwangerschap een laag vitamine D-gehalte had. Dit is de conclusie van een nieuwe studie die in het tijdschrift is gepubliceerd American Journal of Clinical Nutrition.

Wetenschappers van de Universiteit van Southampton hebben de relatie tussen de vitamine D-spiegels van 977 zwangere vrouwen vergeleken met de lichaamssamenstelling van hun kinderen.

De resultaten toonden aan dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een laag vitamine D-gehalte hadden, meer lichaamsvet hadden toen ze zes jaar oud waren. Deze verschillen konden niet worden verklaard door andere factoren, zoals de gewichtstoename van de moeder tijdens de zwangerschap of doordat de kinderen lichamelijk minder actief waren.

Lage vitamine D-spiegels zijn in verband gebracht met obesitas bij volwassenen en kinderen, maar tot dusver zijn er weinig gegevens over hoe de maternale spiegels van deze vitamine de lichaamssamenstelling van uw kind beïnvloeden.

Het is gebruikelijk dat jonge vrouwen een laag vitamine D-gehalte hebben, en hoewel ze wordt aanbevolen om 10 μg / dag vitamine D in te nemen tijdens de zwangerschap, is suppletie tegenwoordig niet gebruikelijk.

In deze context is het belangrijk om rekening te houden met de voedingsstatus van de moeder tijdens de zwangerschap, evenals de mogelijke gezondheidsgevolgen op de lange termijn voor kinderen van moeders met een laag vitamine D-gehalte.

Mogelijk zouden er geprogrammeerde effecten bij de foetus kunnen zijn, die voortkomen uit het gebrek aan vitamine D van de moeder, die in de baby zouden worden gehandhaafd en die hem in de late kinderjaren vatbaar zouden maken voor een teveel aan lichaamsvet.


Video: Dr. Doron Sher - Arthritis and Weight Loss (Mei 2021).