+
Economie

Internationalisering van Spaanse bedrijven in een handomdraai

Internationalisering van Spaanse bedrijven in een handomdraai

Verrassende solvabiliteit en liquiditeit van grote Spaanse bedrijven geconfronteerd met de delicate situatie van kmo's en huishoudens die blijven wachten op de reactivering van het bankkrediet na zes jaar van economische en financiële crisis. Twee "spains" met verschillende snelheden.


De toename van de acquisities van de grote Spaanse groepen van de Ibex-35 in het buitenland in 2014 toont vooruitgang in de richting van een nieuwe fase van internationale expansie, zoals die plaatsvond aan het einde van de jaren 90 met de landing in Latijns-Amerika en het laatste decennium op de Britse markt.

Deze internationalisering van Spaanse bedrijven is op slag van de chequeboek geïntensiveerd. Gedurende 2014 het volume van de buitenlandse bedrijfsactiviteiten bedraagt ​​23.000 miljoen euro, een historisch bedrag dat sinds 2007, voordat de economische en financiële crisis begon, niet meer was bereikt.

Na een aantal jaren van reorganisatie, kostenbeheersing, dossiers arbeidsreglementering, dividendbeperkingen en balans “opschonen”, zijn deze bedrijven nu weer in staat om anorganisch te groeien vanwege de noodzaak om hun internationale activiteiten te versterken en de afhankelijkheid van de Spaanse markt, profiteren van kansen in opkomende markten en het verbeteren van financieringsvoorwaarden.

Telefónica koopt in Brazilië en Duitsland

Wat belangrijkheid betreft, benadrukt Telefónica, met de overnames van de Braziliaanse operator GVT en het Duitse E-Plus, beide gewaardeerd op circa 12.500 miljoen, meer dan 54% van het totaal geïnvesteerd in 2014. Deze aankopen hebben van Telefónica een leider gemaakt in termen van klanten in beide markten (Brazilië en Duitsland), met een bijdrage van Brazilië aan zijn EBITDA (winst vóór rente, belastingen en amortisatie) van 4.400 miljoenen euro's.

Gas Natural, Cepsa, Grifols ...

De meest recente en belangrijke operatie was het bod van 2.600 miljoen door de Chileense Company General de Electricidad (CGE) door Natuurlijk gas.

Cepsa, gecontroleerd door het Abu Dhabi staatsinvesteringsfonds, IPIC, formaliseerde in januari de overname van de oliemaatschappij Coastal Energy voor 1.550 miljoen euro om zijn exploratie- en productiemiddelen te vergroten, vooral in Zuidoost-Azië.

Grifols kocht de dochteronderneming voor transfusiediagnostiek van het Zwitserse Novartis. De plasmafabrikant, die zijn internationale activiteiten drie jaar geleden een boost gaf door voor meer dan 2.600 miljoen de controle over het Amerikaanse Talecris over te nemen, haalt meer dan 60% van zijn inkomsten buiten Spanje.

Evenzo wordt geschat dat Iberdrola kan een offensief lanceren voor de controle over het Braziliaanse bedrijf Neoenergía, door het samen te voegen met zijn dochteronderneming Elektro, en de recente daling van de ruwe olie kan Repsol vind oliemaatschappijen tegen een aantrekkelijke waardering in Noord-Amerika.

Een zeer actief bedrijf de afgelopen weken geweest Ferrovial. Bij de overname van het Australische Macquarie en drie Britse luchthavens voor 1.300 miljoen moeten we nog het recente bod van 700 miljoen euro van de Australische diensten- en infrastructuurgroep Transfield toevoegen.

In de toerismesector worden de aankopen van het Amerikaanse Newmarket en het Duitse i: Fao door Amadeus, terwijl de hotelketen RIU voor 32 miljoen euro een resort op het eiland Guadalupe (Mexico) verwierf.

Financiële sector

Santander heeft voor meer dan 900 miljoen euro de Zweedse dochteronderneming voor consumentenkrediet van GE Capital en het Canadese Carfinco overgenomen Populair heeft geïnvesteerd in Mexico en BBVA en Sabadell ze hebben het in de VS gedaan.

Voor zijn deel, Mapfre heeft 550 miljoen uitbetaald om te groeien in autoverzekeringen in Italië en Duitsland.

Andere operaties waarmee de markt speculeert, zijn de aankoop van de minderheden van Santander México door de Spaanse bank, of BBVA zou haar positie in de Turkse bank Garanti kunnen versterken om het grootste deel van het kapitaal over te nemen.

Perspectieven

Ondanks de wedergeboorte van dit soort transacties, bereikt de totale waarde van aankopen in het buitenland in 2014 nog steeds niet het niveau van 2004-2007, toen Santander, Ferrovial, Telefónica en Iberdrola openbare aankoopbiedingen (OPA's) van miljoenen dollars lanceerden voor de bedrijven Abbey National, BAA, O2 en Scottish Power, respectievelijk.

Deze activiteiten in een stabiele markt zoals het Verenigd Koninkrijk dienden de Spaanse groepen om hun blootstelling in de opkomende landen van Latijns-Amerika te compenseren.

Nu lijkt de derde fase van dit internationaliseringsproces bedoeld om de troeven in deze regio's aan te vullen, in plaats van nieuwe grenzen te zoeken, met uitzondering van het Australische avontuur van Ferrovial.

Net als in de eerste fasen van de internationale landing, konden de steenbokkenreuzen een groot aantal middelgrote Spaanse bedrijven achter zich slepen op zoek naar nieuwe markten. De markt verwacht ook dat het tempo van de bedrijfsactiviteiten van Spaanse multinationals in het buitenland eind 2014 en in 2020 zal aanhouden.

Echter, Het is nog steeds verrassend dat de "meest geprofileerde" sectoren van de Spaanse economie (banken en energiebedrijven) voldoende middelen hebben om in andere landen te investeren, terwijl de rest van de Spaanse economie leegloopt of wordt verkocht aan buitenlandse gierenfondsen..

Afbeelding tegoed: freepik

Bericht auteur

Jorge Hernandez Diploma economie aan de universiteit van Murcia. Hij is verantwoordelijk voor financiële planning en rapportage binnen de Digitex Group. Daarvoor werkte hij als financieel analist op het gebied van waardering en bedrijfsmodellering van Deloitte.Video: Hoe betrouwbaar is het RIVM? Nelleke Bakker praat over haar werk bij de afdeling Vaccinaties. (Maart 2021).