Algemeen

Veilig internetten en voorkomen dat u in gevaar komt

Veilig internetten en voorkomen dat u in gevaar komt

Tips voor veilig en veilig internetten

Als u veilig op internet wilt surfen, zijn er een aantal regels of adviezen die u gemakkelijk kunt volgen om niet voor onaangename verrassingen te komen. Volgens experts zijn dit de belangrijkste beveiligingspraktijken die moeten worden gevolgd als we internet veilig willen gebruiken.

1. Installeer een antivirusprogramma en houd het up-to-date

Elke dag worden nieuwe kwetsbaarheden en verschillende manieren ontdekt om uw privégegevens in gevaar te brengen of uw lopende rekening te overvallen.

2. Werk de versies bij

Negeer beveiligingsupdates niet, aangezien deze mogelijke virusinbraken verhelpen door middel van patches die uw computer beschermen.

3. Maak regelmatig back-ups

Maak reservekopieën waarmee u alle informatie kunt herstellen in geval van verlies of een computeraanval.

4. Gebruik niet voor alles hetzelfde wachtwoord

Hoewel het erg handig is, is het beter om niet voor alles hetzelfde wachtwoord te gebruiken, want als een hacker het krijgt, kan hij al je accounts stelen. Gebruik altijd sterke wachtwoorden.

Het wordt aanbevolen om ten minste acht tekens te bevatten met cijfers, hoofdletters en kleine letters, en verschillende symbolen, zoals punten of koppeltekens. Het is ook raadzaam om wachtwoorden regelmatig te wijzigen

5. Pas op voor bijlagen

Voordat u de bijlagen opent die in de mail binnenkomen, is het belangrijk om te controleren of de afzender betrouwbaar is, en natuurlijk nooit een bijlage te openen waarvan u niet weet wie deze heeft verzonden. Ze kunnen malware bevatten, zelfs ogenschijnlijk onschadelijke bestanden kunnen uw veiligheid in gevaar brengen.

6. Wees voorzichtig met de links die u opent

Wees voorzichtig met de links die u opent, vooral de URL's die zijn ingekort met bit.ly of goo.gl. U moet altijd opletten waar ze doorverwijzen, aangezien het neppagina's kunnen zijn die phishing verbergen of zelfs malware bevatten. Als uw browser u waarschuwt dat deze website niet veilig is, negeer deze dan niet.

7. Openbare WiFi's kunnen een risico vormen

Wees voorzichtig met de inhoud die u deelt via openbare WiFi's.

Onbekende Wi-Fi-netwerken kunnen worden gebruikt om de privé-informatie van het apparaat dat wordt gebruikt te stelen, vermijd altijd het gebruik van wachtwoorden of financiële gegevens via deze netwerken en probeer alleen pagina's te openen die gebruikmaken van beveiligd protocol (https).

8. Veilig online kopen

Wees voorzichtig bij het doen van online aankopen. Controleer voordat u een aankoop doet of de site betrouwbaar is en of deze het Trust Online-keurmerk heeft. Als de site betrouwbaar is, moet uw url dehttps-protocol of technologieSSL (Secure Sockets Layer) waarmee u de creditcardgegevens die via internet worden verzonden, kunt coderen.

Aan de andere kant is het raadzaam dat u de verrichtingen en bankprocedures controleert zodra u de aankoop heeft gedaan. Denk eraan om ze altijd uit te voeren vanuit particuliere netwerken en ze rechtstreeks te beheren vanaf de officiële website van de bank.

9. Apps downloaden

Download geen applicaties buiten Google Play of Apple Store en voordat u dit doet, is het raadzaam om opmerkingen van gebruikers te lezen en te kijken naar het aantal downloads dat de applicatie heeft. Een ander belangrijk punt is om de toestemmingen te controleren die de applicatie vraagt ​​tijdens de installatie, deze kunnen over het algemeen beperkt zijn.

10. Sociale netwerken

Wees voorzichtig met de informatie die u op sociale media plaatst. Sommige applicaties staan ​​registratie toe met het account van een andere service zoals Facebook, Twitter, Google ... denk er dus over na voordat u informatie verzendt of publiceert, aangezien deze openbaar kan worden gemaakt.

Zeggen wanneer we op vakantie gaan, delen waar we zijn of gewoon met wie we zijn, kan gevaarlijk zijn als het in verkeerde handen terechtkomt.

Lees de gebruiksvoorwaarden van de service en probeer de informatie die ze verzamelen te beperken. Het is belangrijk om na te gaan welke informatie ze zullen delen en in het geval van het koppelen van beide accounts moeten we de gedeelde informatie zoveel mogelijk beperken.

11. De camera en microfoon van uw computer

In zijn tijd kreeg een foto van Mark Zuckerberg waarop je zijn computer kunt zien met de camera en microfoon bedekt met een beetje plakband, veel commentaar.

Voor velen lijkt deze voorzorgsmaatregel misschien overdreven, maar er zijn programma's waarmee we de camera's en microfoons van onze computers en telefoons kunnen hacken en gebruikers op afstand kunnen volgen zonder dat we het weten, zodat ons privéleven kan worden blootgesteld aan bereik. van iedereen.

Detail van de camera en de microfoon bedekt met plakband

Gerelateerd lezen:

  • Scams online
  • Internet en bescherming van kinderen
  • Sociale netwerken: 6 tips om uw kinderen veilig te houden


Video: HIT CG Basistraining deel 2 (Juni- 2021).