Algemeen

Een nano-sandwich-techniek vermindert de dikte van zonnecellen en verbetert hun prestaties

Een nano-sandwich-techniek vermindert de dikte van zonnecellen en verbetert hun prestaties

Onderzoekers van de North Carolina State University hebben een manier ontdekt om veel dunnere dunne film zonnecellen te maken zonder het vermogen van de cellen om zonne-energie te absorberen op te offeren. Het verminderen van de dikte van de cellen zou de fabricagekosten van de technologie aanzienlijk moeten verlagen (zie document op Nano Letters: "Diëlektrische kern - optische schaalantennes voor een sterke verbetering van de zonne-absorptie").

“We hebben een zonnecel gemaakt met een actieve laag amorf silicium die slechts 70 nanometer (nm) dik is. Dit is een aanzienlijke verbetering, omdat typische dunnefilm-zonnecellen die momenteel op de markt zijn en die ook amorf silicium gebruiken, actieve lagen hebben tussen 300 en 500 nm dik, ”aldus Dr. Linyou Cao, assistent-professor van Engineering and Materials Science van North Carolina State University en co-auteur van een paper waarin het onderzoek wordt beschreven.

"De techniek die we hebben ontwikkeld is erg belangrijk omdat deze in het algemeen kan worden toegepast op veel andere materialen die in zonnecellen worden gebruikt, zoals cadmiumtellurium, koper, indium en galliumselenide, en organische materialen", voegt Cao toe. . De nieuwe techniek is sterk afhankelijk van conventionele productieprocessen, maar resulteert in een heel ander eindproduct. De eerste stap is om een ​​patroon op het substraat te maken met behulp van standaard lithografische technieken. Het patroon schetst structuren gemaakt van transparant diëlektrisch materiaal tussen 200 en 300 nm. Vervolgens bekleden de onderzoekers het substraat en de nanostructuren met een extreem dunne laag actief materiaal, zoals amorf silicium. Deze actieve laag wordt vervolgens bekleed met een andere laag diëlektrisch materiaal. Door diëlektrische nanostructuren onder de actieve laag te gebruiken, ontstaat een dunne film met verhoogde oppervlakken, gelijkmatig verdeeld over de film.

Bron: http://www.nanowerk.com/news/newsid=25704.php



Video: Deze auto rijdt op zonne-energie (Mei 2021).