Voeding

Hoe koffie onze biologische klok verandert

Hoe koffie onze biologische klok verandert

Koffie zet onze biologische klok bijna een uur terug.

We weten allemaal dat het drinken van koffie 's nachts ons wakker houdt, maar nu laat nieuw onderzoek zien hoe cafeïneconsumptie onze biologische klok beïnvloedt.

Koffie drinken voor het slapengaan mei vertragen ons circadiane ritme tot 40 minuten, wat het voor ons moeilijker maakt om in slaap te vallen.

Onze biologische klok en melatonine.

De biologische klok, of beter gezegd het circadiane ritme, is een biologisch systeem dat in elke cel van het lichaam werkt en ons in staat stelt ons aan te passen aan de externe cyclus van de nacht en de dag. Het hormoon speelt hierbij een zeer belangrijke rol melatonine, waardoor mensen zich slaperig voelen.

Bepaalde triggers, zoals het verminderen van de hoeveelheid licht, verhogen de productie van melatonine en veroorzaken daarom slaap. Een verstoring van het circadiane ritme, bijvoorbeeld door ploegenarbeid, jetlag of sommige slaapstoornissen, kan bepaalde gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en bepaalde psychiatrische aandoeningen.

Koffie en onze biologische klok.

Blijkbaar als we het equivalent van a drinken dubbele express 3 uur voor het slapengaan, onze biologische klok loopt een uur achter, door de toename van het niveau van het hormoon melatonine, dat de slaap induceert, te vertragen.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine, beschrijft een experiment waarbij 5 mensen werden uitgenodigd om 49 dagen in een laboratorium te leven zonder klok of enige kennis van extern licht om hen te vertellen of het dag of nacht was.

In een eerste experiment slikten de deelnemers drie uur voor het slapengaan een cafeïnepil met een cafeïnedosis gelijk aan een dubbele espresso of een placebo.

Dan zijn speeksel het bepalen van melatonine niveaus.

Toen ze cafeïne kregen, namen de melatoninespiegels ongeveer 40 minuten later toe in vergelijking met placebo.

Burke TM, Markwald RR, McHill1 AW, Chinoy ED, Snider JA, et al. Science Translational Medicine (2015). Meer informatie.

Blijf lezen:

  • Koffie en gezondheid
  • Droom en groet


Video: Podcast intimiteit, seks en kanker (Mei 2021).