Uitjes

Naar Sigüenza met de middeleeuwse trein

Naar Sigüenza met de middeleeuwse trein

Sigüenza, in de provincie Guadalajara, is een stad die nog steeds een zekere middeleeuwse sfeer heeft, ondanks het feit dat de meest karakteristieke gebouwen, zoals de kathedraal en het kasteel, gedeeltelijk werden verwoest tijdens de Spaanse burgeroorlog. Het bewijs hiervan is de "middeleeuwse trein" die Renfe elke zaterdag in de lente en de herfst in gebruik neemt vanaf het station Chamartín in Madrid, die om 10.00 uur vertrekt en om 18.00 uur terugkeert.
Bij trein, wordt de middeleeuwse sfeer uitgelokt door een groep acteurs die "ad hoc" gekleed de reis verlevendigen door te zingen en fluiten en tamboerijnen te bespelen, en verhalen te vertellen die verwijzen naar de geschiedenis van Sigüenza. Met hun optreden en een beetje fantasie van de kant van de reiziger, laten ze je kennismaken met wat de rondleiding door de stad gaat worden.
De bouw van de kathedraal van Santa María de Sigüenza begon in de 12e eeuw en was praktisch pas voltooid in de 16e eeuw; in de XVIII werden enkele decoratieve details voltooidDaarom zie je in de kathedraal romaanse, gotische en neoklassieke elementen. Wat MDe meeste indruk op mij waren de twee grote torens met een vierkant plan en ongeveer veertig meter hoog, gelegen aan beide zijden van de hoofdgevel, waardoor het een imposant kasteel-fort-uiterlijk krijgt. De Marktpoort, die uitkijkt op een prachtig plein met arcades, gebouwd door kardinaal Mendoza, waar het stadhuis is gevestigd en waar de kraampjes met ambachtelijke producten zijn gevestigd, is degene die de kathedraal het meest met de stad integreert. De zaterdag dat we op het plein waren, was er een zeer feestelijke sfeer veroorzaakt door ambachtslieden en een concentratie van oldtimers. Maar het meest waardevolle dat de kathedraal heeft, is de tombe van Martín Vázquez de Arce, de Doncel van Sigüenza. Het bevindt zich in de kapel van de familie Arce, een adellijke familie Seguntine. De Doncel stierf heel jong, in 1486, vechtend in de oorlog in Granada ten dienste van de katholieke vorsten en het beeldhouwwerk dat hem voorstelt in zijn albasten graf, half liggend en een boek aan het lezen, is het symbool geworden van de stad Sigüenza. Door zijn contemplatie herinnerde ik me dat dit beeld, dat van de lezende soldaat, werd gebruikt om de leerboeken van het middelbare schoolvak Vorming van de Nationale Geest te illustreren ten tijde van de Francode mijne
Het Doncel-huis, zo genoemd omdat het werd bewoond door de familie Vázquez de Arce, ligt halverwege de heuvel.naar het kasteel. Het behoort toe aan de Universiteit van Alcalá, waaruit de culturele invloed blijkt die deze universiteit altijd in Sigüenza heeft gehad, ondanks het feit dat het administratief tot Castilla-La Mancha behoort. Momenteel herbergt het huis een klein museum, waarvan sommige kamers zijn ingericht als klaslokalen voor het geven van zomercursussen. Bijna tegenover het huis van Doncel staat de kerk van San Vicente Mártir, waar het de moeite waard is om een ​​tijdje te stoppen om na te denken over de romaanse façade, totaal asymmetrisch, tegenover een straat die in andere tijden leidde naar de Joodse wijk die verschillende straten lager lag. .
Het kasteel, op de top van de stad, is volledig herbouwd en herbergt momenteel een National Tourism Parador. We hebben daar geluncht, niet zo goed omdat het erg druk was.Doen en het viel maar al te goed op dat de gerechten van tevoren werden bereid en opgewarmd een moment voordat ze op tafel werden gezet.
Voordat we de trein terug naar Madrid namen, stopten we bij het Las Clarisas-klooster in La Alameda, een prachtige wandeling langs de oevers van de Henares-rivier, om wat typische seguntine-pasta te kopen die is gemaakt door de nonnen die, hoewel ze zijn verworven Via een discrete draaibank worden ze verpakt en gepresenteerd alsof het een moderne industriële patisserie is.


Video: SPOOK SPOOR, aflevering 8: Boxtel - Veghel Duits Lijntje (Juni- 2021).