Alzheimer

Gebrek aan slaap kan het risico op de ziekte van Alzheimer vergroten

Gebrek aan slaap kan het risico op de ziekte van Alzheimer vergroten


Mogelijk verband tussen slaapgebrek en de ziekte van Alzheimer.

De aanwezigheid van bèta-amyloïde plaques in de hersenen is een van de indicatoren voor de ziekte van Alzheimer. Alzheimerpatiënten hebben een verstoord slaappatroon, maar kan het zijn dat verstoorde slaappatronen de ziekte van Alzheimer veroorzaken?

Om deze vraag te beantwoorden, hebben de onderzoekers van een studie onlangs gepubliceerd in het tijdschriftJAMA Neurologie, bestudeerde 70 proefpersonen tussen 53 en 91 jaar met een normaal cognitief vermogen die van 1994 tot heden periodieke klinische bezoeken ondergingen. Bij elk bezoek werden medische onderzoeken, vragenlijsten en hersenscans uitgevoerd om de algemene gezondheid en cognitieve functie te beoordelen, samen met het monitoren van de slaapkwaliteit (hoeveel uur ze sliepen en hoe vaak ze 's nachts wakker werden).

De resultaten lieten dat zien die deelnemers die kortere perioden van slaap en slaapproblemen hadden, vertoonden een toename van amyloïde plaques die verband houden met de ziekte van Alzheimer.

Ondanks de gegevens zijn de auteurs van mening dat er nog steeds onderzoek nodig is om te concluderen dat slaap van lage kwaliteit en kwantiteit de voorlopers of oorzaken zijn van de ziekte van Alzheimer. Ze wedden echter op de noodzaak om interventies te bevorderen die de slaap verbeteren, vooral bij ouderen, omdat dit de ziekte van Alzheimer zou kunnen vertragen of voorkomen.

Spira AP, Gamaldo AA, An Y, Wu MN, Simonsick EM, Bilgel M, et al. JAMA Neurologie (2013). Meer informatie.

Verwante onderwerpen: Gebrek aan slaap kan het risico op de ziekte van Alzheimer vergroten.

  • Pindakaas om de ziekte van Alzheimer op te sporen
  • Borstvoeding en het risico van Alzheimer
  • Televisie en kinderen slapen


Video: Floris Wouterson. Slaaptekort diagnose (Mei 2021).