Slaapproblemen

Slaapproblemen hebben invloed op het geheugen

Slaapproblemen hebben invloed op het geheugen

Een onderbroken slaap beïnvloedt ons vermogen om herinneringen te vormen.

We weten allemaal dat het gebrek aan slaapuren gevolgen heeft voor onze gezondheid. Neiging om te allen tijde in slaap te vallen, stemmingswisselingen, verhoogde gevoelens van verdriet, prikkelbaarheid, pessimistische houding, stress en angst.

Wist je dat slaapgebrek gedurende meerdere dagen hallucinaties en tijdelijke waanzin kan veroorzaken?

Studies tonen aan dat de kans om aan een psychiatrische ziekte te lijden tot 40% toeneemt wanneer slaapproblemen chronisch worden.

Gebrek aan slaap heeft invloed op ons geheugen

Een studie heeft bevestigd dat naast dit alles, slaap cruciaal is voor consolidatie van langetermijnherinneringenBovendien kan het onderbreken ervan leiden tot cognitieve gebreken.

De auteurs hebben onderzocht of er een minimum aantal uren slaapcontinu om ervoor te zorgen dat deze effecten op het geheugen niet optreden. En dat hebben ze gevonden voor deoptimale consolidatie van een herinnering gedurende de nacht moet er zijncontinuïteit in de droom, ongeacht het totale aantal uren slaap.

Het belangrijkste is continuïteit in de droom

Gedurende de dag verzamelen we veel herinneringen die in onze hersenen moeten worden "opgeslagen". Dit gebeurt tijdens diepe slaap, dus alles wat de slaap beïnvloedt, heeft in meer of mindere mate een effect op dit proces.

Daarom lijkt het erop dat ongeacht de totale hoeveelheid slaap of de intensiteit van de slaap, er moet een zijn minimale continuïteit in slaapuren voor de geheugenconsolidatie.

Mensen die aan slaapapneu lijden, hebben zelfs moeite om hun herinneringen te consolideren. En bij sommige pathologische aandoeningen waarbij het geheugen wordt aangetast, zoals de ziekte van Alzheimer, is slaapcontinuïteit een van de factoren die wordt beïnvloed.

Djonlagic I, Saboisky J, Carusona A, Stickgold R en Malhotra A.PLoS One (2012). Meer informatie.

Blijf lezen:

  • Gebrek aan slaap kan het risico op de ziekte van Alzheimer vergroten


Video: Slaapproblemen: je hebt het in je om beter te slapen (December 2021).