Voeding

Het eten van sinaasappels vermindert het risico op een beroerte bij vrouwen

Het eten van sinaasappels vermindert het risico op een beroerte bij vrouwen

Een stof die wordt aangetroffen in sinaasappels, grapefruits en andere citrusvruchten, kan het risico op een beroerte bij vrouwen enigszins verminderen.

De compound heet flavanon, en het lijkt erop dat het in staat is om het risico op een ischemische beroerte met 19% te verminderen bij vrouwen met de hoogste niveaus van deze flavonoïde in hun dieet.

Hoe flavonoïden het risico op een beroerte beïnvloeden.

Flavonoïden zijn een klasse van verbindingen die aanwezig zijn in fruit, groenten, donkere chocolade en rode wijn.

Eerdere studies hebben aangetoond dat sommige soorten fruit en groenten, vooral die met veel vitamine C, in verband worden gebracht met een lager risico op een beroerte.

Flavonoïden worden verondersteld een deel van die bescherming te bieden via verschillende mechanismen, waaronder een betere functie van bloedvaten en een ontstekingsremmend effect.

Niet alle flavonoïden zijn hetzelfde.

Deze prospectieve studie is een van de eerste om te onderzoeken hoe de consumptie van verschillende flavonoïde subklassen beïnvloedt het risico op een beroerte.

Gedurende de 14 jaar werd informatie verzameld over de voedselinname van bijna 70.000 vrouwen, waaronder details over de consumptie van fruit en groenten elke vier jaar.

De relatie tussen zes hoofdsubklassen van flavonoïden Veel geconsumeerd in de voeding: flavanonen, anthocyanen, flavan-3-ols, flavonoïden, flavanolen en flavonen, met het risico op ischemische, hemorragische en totale beroerte.

Er werd geen gunstig verband gevonden tussen de totale consumptie van flavonoïden en het risico op een beroerte, aangezien de De biologische activiteit van de verschillende flavonoïde subklassen is verschillend. Ze ontdekten wel dat vrouwen die grote hoeveelheden flavanonen in citrusvruchten aten, 19% minder kans op ischemische beroerte hadden dan vrouwen die de minste hoeveelheden consumeerden.

De auteurs van het onderzoek suggereren dat, hoewel de meerderheid van de flavanonen die door de vrouwen in het onderzoek werden geconsumeerd, afkomstig was van sinaasappel- en grapefruitsap (63%), het eten van de hele vrucht waarschijnlijk een betere manier zou zijn om je inname te verhogen.


Cassidy A, Rimm EB, O'Reilly EJ, Logroscino G, Kay C, Chiuve SE, et al. (2012). Beroerte. Meer informatie.

Blijf lezen:


Video: Bloedsomloop en bloedvaten uitgelegd (Mei 2021).