Algemeen

YouTube is verantwoordelijk voor video's met illegale inhoud

YouTube is verantwoordelijk voor video's met illegale inhoud

Hoe vaak zijn we video's tegengekomen op sociale netwerken die situaties van geweld of vernedering laten zien? Wat is de limiet van de verantwoordelijkheid van het sociale netwerk in deze gevallen?

De provinciale rechtbank van Zaragoza heeft een vonnis uitgesproken waarin niet alleen de auteur van de video wordt veroordeeld, maar ook de entiteit Google INc, eigenaar van YouTube, als ondergeschikte burgerlijke aansprakelijkheid.

Case beton

In dit specifieke geval, met als basis een advertentie voor het IKEA-etablissement met een 10-jarige jongen, een youtuber Hij besloot dat het een goed idee zou zijn om een ​​video te bewerken en op het YouTube-portaal te plaatsen, waar hij onder andere een vestiging van deze keten kon zien naderen, een pistool uit zijn zak nam en de minderjarige neerschoot die de hoofdrolspeler was van de advertentie.

De ouders die de video hebben gezien, hebben de bijbehorende klacht ingediend. De Criminal Court sprak de verdachte echter vrij. Daarom gingen de ouders in beroep tegen de straf.

Het provinciaal gerechtshof van Zaragoza deelt de redenering van het strafhof niet en begrijpt dat de feiten een misdaad vormen die de morele integriteit van de kunst indruist. 173,1 CP.

De video, die op nationaal niveau aanzienlijke gevolgen had, vormt een ernstige aantasting van de morele integriteit van de minderjarige, die als gevolg van de video in zijn studiecentrum het slachtoffer werd van talloze spot.

Burgerlijke aansprakelijkheid van het sociale netwerk YouTube

Hoewel de youtuber werd veroordeeld tot betaling van het bedrag van 5.000 euro als burgerlijke aansprakelijkheid, werd het arrest van het provinciaal gerechtshof van Zaragoza van 27 februari 2020, de commerciële Google INc, eigenaar van het sociale netwerk YouTube, beschouwd als subsidiaire burgerlijke aansprakelijkheid.

Deze verantwoordelijkheid hangt nauw samen met de kennis die het sociale videonetwerk had en de illegale inhoud ervan, die bekend staat als de "theorie van effectieve kennis", een doctrine die wordt toegepast door het Hooggerechtshof. Het moet eindelijk een rechter zijn die beslist of het sociale netwerk op de hoogte was van de ongeoorloofde inhoud van de video, iets heel moeilijks, wat soms leidt tot particuliere bedrijven die deze kennis kunnen certificeren.

Deze zin heeft ongetwijfeld het debat over de burgerlijke aansprakelijkheid van sociale netwerken heropend, waar in veel gevallen video's of foto's worden geüpload die een schending van de morele integriteit van mensen impliceren, en die in korte tijd in viraal vóór de passiviteit, in veel gevallen, van het sociale netwerk. Het feit dat de burgerlijke aansprakelijkheid wordt toegerekend, zelfs op een subsidiaire manier aan sociale netwerken of contentplatforms, zal hen ertoe aanzetten nieuwe technieken te gebruiken om mogelijke misdrijven op te sporen.Video: ALWEER SLECHT NIEUWS VOOR MIJN AUTO. (Augustus 2021).