Algemeen

Waarom is het ebolavirus zo dodelijk?

Waarom is het ebolavirus zo dodelijk?

Thomas W. Geisbert

Het ebolavirus blokkeert de immuunrespons van het lichaam voor later ontmantel het volledige vasculaire systeem. Het veroorzaakt inwendige bloedingen, een verlaging van de bloeddruk en tenslotte een multi-orgaanfalen dat tot de dood leidt.

Hoe werkt het ebolavirus?

  • Wanneer het ebolavirus het bloed binnendringt, infecteert het de cellen van het immuunsysteem die verantwoordelijk zijn voor de eerste afweer van het lichaam tegen infectie (dendritische cellen), en voorkomt het dat het lichaam antilichamen aanmaakt om het virus te bestrijden.
  • Als het lichaam eenmaal onbeschermd is, begint het virus zich te vermenigvuldigen, snel uit de hand te lopen en meerdere organen te infecteren.
  • Ze infecteren andere cellen van het immuunsysteem, macrofagen genaamd, die eiwitten beginnen af ​​te geven die stolling activeren. Hierdoor vormen zich kleine stolsels in de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar de organen afneemt.

Geïnfecteerde macrofagen produceren ook signalen die verband houden met ontsteking (cytokines) en stikstofmonoxide, die de bekleding van bloedvaten beschadigen, waardoor ze beter doorlaatbaar worden en bloed lekt (een van de belangrijkste symptomen van infectie).

  • Het virus beschadigt cellen in het darmkanaal en veroorzaakt ernstige diarree die patiënten snel uitdroogt.
  • Het bloedverlies veroorzaakt uiteindelijk nier- en leverfalen.
  • De bloeddruk daalt tot gevaarlijke niveaus.
  • Patiënten overlijden aan shock en falen van meerdere organen.Hoe verspreidt ebola zich in het lichaam?Wat is de pathogenese van het virus?

Het ebolavirus kan een breed scala aan celtypen infecteren.

In de eerste stadia van infectie, geeft het virus de voorkeur aan replicatie in cellen van het immuunsysteem zoals monocyten, macrofagen en dendritische cellen. Deze cellen lijken een fundamentele rol te spelen bij de verspreiding van het virus, aangezien ze het virus verspreiden naar lymfeklieren dicht bij de plaats waar de eerste infectie heeft plaatsgevonden.

Vervolgens bereiken ze vanuit de lymfeklieren, via het lymfestelsel, de lever en de milt, en van daaruit migreren ze via het bloed uit de milt en lymfeklieren naar andere weefsels, waarbij ze de rest van de organen infecteren.

Gerelateerd lezen: waarom is het ebolavirus zo dodelijk?

  • Hoe wordt ebola verspreid?


Video: Lets Ask: Hoe maak je een vaccin? - Cecile van Els (Augustus 2021).