Algemeen

Google betaalt een boete van € 150.000 voor het schenden van de privacy van haar klanten

Google betaalt een boete van € 150.000 voor het schenden van de privacy van haar klanten

Google moet op zijn Franse website een boete van 150.000 euro aankondigen nadat een rechtbank heeft vastgesteld dat de zoekgigant de privacy van gebruikers heeft geschonden
Google is gedwongen zijn Franse klanten te informeren dat het een boete van 150.000 euro moet betalen voor het schenden van hun privacy.

De Franse gegevensbeschermingsinstantie heeft de online advertentiegigant gestraft voor de manier waarop het de persoonlijke informatie van gebruikers volgt en opslaat.

De boete is pas de laatste klap voor Google in Frankrijk, na eerder deze week een belastingbewijs van 1 miljard euro van de Franse belastingdienst te hebben ontvangen.

De Franse privacy-instantie CNIL onderschrijft de methode van Google om gegevens die over individuele gebruikers zijn verzameld op diensten zoals YouTube, Gmail en Google's sociale netwerk Google+, niet te combineren.

Google begon in maart 2012 over te schakelen op het nieuwe opslagmodel, waarbij 60 privacybeleidsregels werden gecombineerd tot één en gebruikers werden gedwongen om het te accepteren als ze de services wilden blijven gebruiken, zonder hen een keuze te geven.

Het bedrijf Silicon Valley - dat betrokken is bij de lekken van Edward Snowden over Amerikaanse en Britse spionage via internet - zei dat het zich zal houden aan het CNIL-bevel, maar zal blijven vechten tegen de boete van 150.000 euro die vorige maand is opgelegd.
Google ging vorige maand in beroep tegen de boete die door het bureau was opgelegd, evenals het bevel om 48 uur lang een kennisgeving van de boete op de hoofdpagina google.fr te publiceren.

Advocaten van het miljardenbedrijf vroegen specifiek de Conseil d'Etat (Raad van State), de hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk, om het bevel op te schorten terwijl het de zaak opnieuw onderzoekt. De rechters oordeelden echter dat er niet voldoende urgentie was of bewijs van aantasting van de reputatie van Google om een ​​schorsing te rechtvaardigen.

Over deze privacyverklaring zei een woordvoerder van Google tegen Reuters: “We hebben gedurende dit hele proces volledig samengewerkt met de CNIL om ons privacybeleid uit te leggen en hoe het ons in staat stelt om eenvoudigere en efficiëntere diensten te creëren. Wij zullen van onze kant gehoor geven aan het bevel tot publicatie van het bericht, maar we gaan ook door met ons beroep bij de Raad van State.

Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Nederland en Spanje hebben ook soortgelijke zaken geopend tegen Google, met het argument dat het privacybeleid van het bedrijf in strijd is met lokale wetten inzake de bescherming van persoonsgegevens van burgers.

Bron: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2554806/Google-forced-advertise-125-000-fine-French-homepage-court-rules-search-giant-violated-users-privacy. html


Video: Voor de rechter. Overtreders - S01E06 (Augustus 2021).