Menopauze

Hoe weet ik of ik een vroege menopauze heb?

Hoe weet ik of ik een vroege menopauze heb?

Voortijdige menopauze: waarom het gebeurt en wat er kan worden gedaan

Alle vrouwen zullen op een bepaald moment in hun leven de menopauze doormaken, meestal vanaf de leeftijd van 45 jaar. Maar in sommige gevallen is de de menopauze komt eerder. Er is niets dat kan worden gedaan om de voortijdige menopauze ongedaan te maken, maar dat is er wel manieren om uw symptomen te behandelen, en je kunt zelfs kinderen krijgen. Blijf lezen om meer te weten.

Welke tests kun je zien als je een vroege menopauze doormaakt?

Hij analyse van hormoonspiegels kan u helpen precies te bepalen hoe de eierstokken werken.

Wanneer er is nog steeds menstruatie, maar ze zijn onregelmatig, meestal gemeten door een bloedtest derde dag van de cyclus. En als het al geen menstruatie, de test kan worden gedaan altijd.

Maar het is belangrijk om te benadrukkenOmdat hormonen tijdens de overgang naar de menopauze veel van maand tot maand fluctueren, is dit geen echt betrouwbaar bewijs dat de menopauze begint. Het is indicatief, maar niet sluitend. Dit is de reden waarom sommige artsen soms aanbevelen om een ​​keer en ongeveer een maand later te testen.

De hormonale tests die meestal worden gemeten, zijn:

  • Follikelstimulerend hormoon of FSH

FSH-niveaus ze stijgen wanneer de eierstokken niet meer voldoende oestrogeen produceren, kunnen hoge FSH-spiegels een teken zijn dat u in de menopauze komt.

De normale FSH-waarde op dag 3 van de cyclus is 3-20 mIU / ml, sommige FSH-waarden boven 10 tot 12 mIU / ml geven aan dat de eierstokken beginnen te falen (perimenopauze). Niveaus van ongeveer 30-40 of hoger duiden op menopauze of ovarieel falen.

  • Estradiol

Wanneer de eierstokken beginnen te falen, worden de oestradiolspiegels in het bloed beginnen af ​​te nemen.

De normale oestradiolwaarde op dag 3 van de cyclus is 25 tot 75 pg / ml. Oestradiolspiegels van 30 of minder, samen met een hoog FSH-gehalte (30-40 of meer), wordt als menopauze beschouwd.

Soms kunnen ook andere ovariumhormonen zoals testosteron, progesteron of luteïniserend hormoon worden gemeten.

Veel artsen raden ook aan om de werking van de schildklier te controleren wanneer de menopauze wordt vermoed, aangezien veel van de symptomen van een schildklieraandoening de symptomen van de menopauze overlappen.

Waarom treedt de menopauze op bij jonge vrouwen?

Er zijn verschillende oorzaken die ertoe kunnen leiden dat een vrouw vóór de leeftijd van 45 in de menopauze begint.

  • Genetica

Sommige vrouwen worden geboren met heel weinig eieren, en als jemoeder begon de menopauze naar een jonge leeftijd, waarschijnlijk ook

  • Voortijdig ovarieel falen

Het treedt op wanneer de eierstokken van een vrouw stoppen met de productie van eieren en hormonen. Het is meestal gerelateerd aan auto-immuunziekten.

  • Chirurgische menopauze

Sommige gezonde omstandigheden zoals endometriose, eierstokkanker, kankerbehandelingen zoals chemotherapie of bestraling, eetstoornissen en infecties van de eierstokken zijn ook mogelijke oorzaken van vroege of vroegtijdige menopauze.

Wat zijn je symptomen?

Menopauze symptomen zijn hetzelfde ongeacht de leeftijd waarop het voorkomt.

Onregelmatige menstruatie, opvliegers, nachtelijk zweten, gebrek aan zin in seks, prikkelbaarheid, pijnlijke seks en vaginale droogheid zijn meestal de meest voorkomende symptomen. Maar sommige vrouwen kunnen normale menstruaties zonder symptomen blijven hebben, en ze komen er pas achter dat ze in de menopauze zijn als ze moeite hebben om zwanger te worden.

De regelmatige controles en bekkenonderzoeken bij de gynaecoloogze zijn daarom belangrijk, vooral voor jongere vrouwen die van plan zijn uiteindelijk zwanger te worden.

Hoe een vroege menopauze te behandelen

De standaardbehandeling voor vroege menopauze is hormoontherapie. Het bestaat erin het lichaam een ​​boost te geven van oestrogeen, progesteron of beide hormonen.

Bij sommige gelegenheden kan een gecombineerde orale anticonceptiepil, dat zowel oestrogeen als progesteron bevat, en ook kan helpen bij het voorkomen van osteoporose en broze botten.

Hij beste behandelingvoor elk geval moet worden bepaald door de arts.


Video: Lezing hartproblemen bij mensen met borstkanker (December 2021).