Algemeen

Vooruitgang in de behandeling van longkanker

Vooruitgang in de behandeling van longkanker

Volgens een artikel deze week in The New York Times hebben artsen voor het eerst in decennia vooruitgang geboekt bij de behandeling van longkanker door chemotherapie toe te passen in een paar sessies na de operatie.

Artsen zijn al jaren van mening dat chemotherapie niet effectief is tegen longkanker. Patiënten die zich in de eerste fase van longkanker bevinden en een operatie ondergaan om de tumor te verwijderen, ondergaan ook daaropvolgende chemotherapiesessies, een gangbare praktijk bij andere soorten kanker, zoals borst- of darmkanker.

In uitspraken in het artikel, volgens Dr. John Minna, onderzoeksdirecteur aan het University of Texas Southwestern Medical Center en een expert op het gebied van longkanker, zijn de voordelen van deze behandeling "minstens zo goed en misschien beter" dan in andere kankers.

De verandering is het resultaat van twee onderzoeken die twee jaar geleden werden gepresenteerd tijdens een congres over kanker. Een van hen, geleid door professor Winton van de Universiteit van Alberta en uitgevoerd met 482 patiënten in Canada en de Verenigde Staten, toonde aan dat 69 procent van de patiënten die een operatie + chemotherapie hadden ondergaan, vijf jaar na hun behandeling nog in leven was. waarbij 54 procent van de patiënten alleen een operatie heeft ondergaan. In dit experiment werden patiënten gedurende 16 weken eenmaal per week behandeld met een combinatie van cisplatine en vinorelbine.

Volgens het artikel is in de wereld van longkankeronderzoek een verschil van 15 punten enorm. In totaal leefden patiënten die chemotherapie kregen na de operatie gemiddeld 94 maanden, vergeleken met het gemiddelde van 73 maanden dat de andere patiënten overleefden.

Andere onderzoeken begonnen vergelijkbare resultaten te laten zien, en een jaar geleden begonnen sommige artsen na de operatie chemotherapie aan hun patiënten aan te bieden. De studie van prof. Winton wordt deze maand gepubliceerd door de New England Journal of Medicine en de samenvatting kan hier worden gelezen.

Verwant:
KankerVideo: Onderzoek bij het vermoeden van longkanker (December 2021).