Algemeen

Onnodig internet voor Spanjaarden

Onnodig internet voor Spanjaarden

Twee professoren van de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Universiteit van Valencia hebben een nuttige en belangrijke studie verricht naar de realiteit van internet in Spanje onder de titel: "Nieuwe technologieën en economische groei in Spanje", met de steun van de BBVA Stichting.

Periodiek worden studies over de ontwikkeling van de informatiemaatschappij en internet verspreid. Vandaag is onze positionering erg zwak.

Internet en economische groei

De studie van hoogleraren Matilde Mas en Javier Quesada is om verschillende redenen belangrijk. De eerste omdat het wordt uitgevoerd in de universitaire omgeving, met een solide methodologie en wordt aangenomen door twee prestigieuze professoren. Het tweede omdat het verband houdt met economische groei en dit verband op middellange termijn een cruciale kwestie zal zijn voor de toekomst van Spanje.

Volgens de eerder genoemde studie droegen ICT's bij tot 15,26% van de Spaanse economische groei geregistreerd tussen 1995 en 2002, dat was 3,32% per jaar. Bovendien zorgden ICT's voor 65,74% van de productiestijging die in die jaren werd geregistreerd.

De professoren Mas en Quesada herinneren ons aan de enorme capaciteit die ICT's hebben om economische groei en productiviteit in een land te mobiliseren. Niet voor niets, zoals keer op keer is herhaald, zijn landen als Ierland die zich sterk hebben ingezet voor ICT, van een ontwikkelingsfase naar het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in de EU (na Luxemburg) gegaan.

Een belangrijk feit

Spanje leeft verzonken in de aanhoudende hausse in de bouw, in staat om de kwalen van de Spaanse industrie en ons gebrek aan buitenlandse concurrentiepositie te verbergen, waardoor we de kwetsbaarheid vergeten die een dergelijk model met zich meebrengt.

De auteurs halen een belangrijk feit aan: als er geen factoren waren zoals het gebrek aan voorbereiding van burgers op het gebruik van nieuwe technologieën, zou de jaarlijkse bbp-groei omhoogschieten tot 5,14% per jaar en de productiviteit tot 2,4 %.

Niet voor niets, volgens het onderzoek zijn ICT-intensieve bedrijven degenen met de hoogste groeicijfers, zij zijn ook degenen die de meeste banen genereren en de grootste “inspanning leveren om kapitaal te vergaren”.

Een passief beleid

Bij enkele gelegenheden hebben we gewezen op de hoge kosten van het inactiviteit van Spanje op het gebied van ICT-gerelateerd beleid.

De auteurs verzekeren dat Spanje "begon later en langzamer" met de implementatie van ICT, dus heeft het vandaag een "aanzienlijke vertraging" bij de implementatie ervan.

Voor deze universiteitsprofessoren, de "snelle verspreiding in de samenleving van nieuwe technologieën, veroorzaakt door een zeer scherpe daling van de prijzen, vooral van computers, vond plaats zonder een bevolking en een bedrijfsstructuur die voorbereid was om deze nieuwe technieken te assimileren".

De geletterdheid van de Spaanse bevolking

Een andere "overweldigende" data uit het onderzoek is dat 71 procent van de Spaanse bevolking internet niet nodig vindt. 50% zegt thuis geen internetverbinding te hebben omdat ze niet genoeg kennis hebben om die te gebruiken. Dat internet op dit moment voor Spanjaarden niet nodig is, is op zijn zachtst gezegd verrassend, verontrustend en diskwalificerend.

In termen van connectiviteit zegt 18% dat ze van buitenaf toegang hebben tot internet en meer dan 30% heeft thuis geen verbinding omdat ze die te duur vinden. We merkten toen al op dat de prijzen van de ADSL-verbinding de duurste waren van Europa. Más en Quesada herinneren eraan dat de kosten van internettoegang in Spanje meer dan twee keer zo duur zijn als in de Verenigde Staten, volgens de gemiddelde tarieven die in 2002 werden geregistreerd.

Een van de meest interessante conclusies van het onderzoek is dat het gebrek aan 'computer'-kennis van het Spaans is de belangrijkste reden voor de' bescheiden 'invloed van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) op de Spaanse economische groei.

Spanje in de staart van Europa

Werk herinnert ons eraan dat er slechts twee landen in de EU zijn waar een groter aantal mensen toegeeft te weten hoe ze een computer moeten bedienen. Portugal en Griekenland, waar 66% en 63% niet genoeg kennis hebben om ze te gebruiken.

De studie benadrukt de alternatieve kosten die het gebrek aan ICT-geletterdheid bij de Spaanse bevolking kan betekenen voor de Spaanse economische groei.

Misschien wel het meest ernstige is dat er de afgelopen tien jaar een gebrek is aan initiatieven en ideeën om een ​​actief beleid te voeren dat deze situatie verandert en het concurrentievermogen en de Spaanse economische groei bevordert.

Gerelateerde Links:

  • Breedband en onderwijs
  • Onvoldoende internetontwikkeling in Spanje
  • Internetgroei in Spanje
  • Internet in Spanje en Europa
  • Spanje's achterstand in informatietechnologie
  • Domeinen is
  • ADSL-prijzen

Video: Ronald Goedemondt - Dedication - Alleen in Madrid (Oktober 2020).