Zwangerschap

Kan aspirine het risico op een miskraam verminderen?

Kan aspirine het risico op een miskraam verminderen?

Aspirine verbetert niet het aantal levendgeborenen bij vrouwen die eerder een abortus hebben ondergaan.

Hoewel er geen sterk bewijs is voor de effectiviteit ervan, schrijven veel artsen lage doses aspirine voor aan vrouwen die een miskraam hebben gehad en opnieuw zwanger willen worden.

Een studie, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift The Lancet, laat zien dat lage doses aspirine verbeteren niet significant het aantal levendgeborenen of verminderen het aantal abortussen bij vrouwen die eerder een abortus hebben ondergaan.

De studie omvatte vrouwen in de leeftijd van 18 tot 40 jaar die probeerden zwanger te worden en die in het voorgaande jaar een of meer miskramen van minder dan 20 weken hadden gehad. De vrouwen kregen gedurende maximaal zes menstruatiecycli elke dag 81 mg aspirine en foliumzuur per dag of een placebo en foliumzuur per dag vóór de conceptie.

Vrouwen die in die tijd zwanger konden worden, gingen door met de dosis aspirine tot een zwangerschap van 36 weken.

Meestal er waren geen verschillen in het percentage zwangerschapsverliezen tussen de aspirine- en placebogroepen. De resultaten toonden aan dat 58% van de vrouwen die aspirine gebruikten erin slaagden zwanger te raken en te bevallen, vergeleken met 53% van de vrouwen die de placebo gebruikten. Uit een meer gedetailleerde analyse van de gegevens bleek echter dat vrouwen die een enkele recente miskraam had gehad, vóór de zwangerschap van 20 weken, had een hoger percentage zwangerschappen en levendgeborenen tijdens het gebruik van aspirine. Mogelijk verhoogde aspirine bij deze groep vrouwen de bloedtoevoer naar de baarmoeder.

Schisterman EF, Silver RM, Lesher LL, Faraggi D, Wactawski-Wende J, Townsend JM, et al. The Lancet (2014). Meer informatie.

Video: ONZE BRUILOFT SARAH u0026 MARCO. Sarah Rebecca (Oktober 2020).