Algemeen

Mogelijke remedie voor grijs haar en vitiligo

Mogelijke remedie voor grijs haar en vitiligo

Een nieuwe verbinding kan het einde van grijs haar en vitiligo betekenen (een aandoening die witte vlekken op de huid veroorzaakt).

1. Het probleem van grijs haar: de melanineproductie is geblokkeerd

Mensenhaar, dat op middelbare leeftijd begint, wordt vaak wit of grijs. Dit komt door de ophoping van waterstofperoxide in de haarzakjes die optreedt als gevolg van oxidatieve stress.

Na verloop van tijd blokkeert waterstofperoxide de normale productie van melanine, het natuurlijke pigment dat verantwoordelijk is voor de haarkleur, evenals huid- en oogkleur.

Hetzelfde fenomeen doet zich ook voor bij een erfelijke huidaandoening genaamd vitiligo, leidend tot de ongelijke huidpigmentatie, en dat kan er zelfs voor zorgen dat wimpers wit worden.

2. De oplossing voor het probleem: PC-KUS, kan het haar in zijn oorspronkelijke kleur herstellen

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Het FASEB-dagboek, laat zien dat het gebruik van een verbinding genaamd PC-KUS (een gemodificeerde pseudocatalase) kan de ophoping van waterstofperoxide omkeren, en dus kan het haar terug naar zijn oorspronkelijke kleur brengen.

3. Hoe de PC-KUS werkt: het laat toe om de kleur te herstellen

Wanneer het lokaal op het haar wordt aangebracht, wordt het waterstofperoxide in de follikel omgezet in water en zuurstof, waardoor de ophoping ervan in de follikel wordt voorkomen. Hierdoor behoudt het haar zijn natuurlijke kleur, en zelfs wanneer het wordt aangebracht op reeds grijs haar, kan het ervoor zorgen dat het zijn kleur terugkrijgt.

4. Herstel van huidskleur via PC-KUS

De nieuwe behandeling is ook effectief voor patiënten met vitiligo, omdat het de kleur van de huid bij deze patiënten herstelt.

De onderzoekers behandelden vitiligo-patiënten met een crème met pseudocatalase, dat bij activering door zonlicht erin slaagde om de natuurlijke kleur terug te brengen naar beide huid als wimpers.

Schallreuter KU, Salem MAEL, Holtz S en Panske A. The FASEB Journal (2013). Meer informatie.

Blijf lezen:

  • Waarom valt mijn haar zo vaak uit?

Video: Huidaandoeningen - Vitiligo. Creative Cosmetics (Oktober 2020).