Informatie

Europa

Europa

Er zijn maar weinig politici die beweren dat de belangrijkste belangen van Spanje niet met Europa te maken hebben. Maar waarom wekt deze historische kans een zeer beperkt enthousiasme op bij Spaanse burgers?

Referendum over de Europese grondwet

Ondanks de steun van de PSOE en de PP, en als stimulans van de oppositie van Carod Rovira, wordt morgen, 19 februari, niet verwacht dat een massale deelname van Spaanse burgers de Europese Grondwet zal steunen. Het is bekend dat het sterke nationalistische sentiment in Europese landen nadelig is voor de illusie en het enthousiasme die de Europese bewegingen omringen. In veel gevallen wordt het idee van Europa zelfs gezien als een nuttig mechanisme om kleinere nationalismen te versterken, verwaterd in een grotere en politiek zwakkere territoriale dimensie.

Je kunt je afvragen of de politieke leiders de opbouw van Europa goed mikken. Het antwoord zou ja moeten zijn als we kijken naar de aantrekkingskracht die het in derde landen veroorzaakt, de tastbare voordelen die het met zich meebrengt voor de groei en stabiliteit van de lidstaten, enz.

Maar kan het beter worden gedaan?

Het Europa dat Zapatero zou moeten verdedigen

Het is een feit dat in plaats van zich een weg te banen naar het “Europa van de steden, de burgers”, maar eerder een Europa van ambtenaren, vluchtelingen in Brussel en met hoge salarissen, enkele programma's promoten die de burgers nauwelijks bereiken.

Het Europa van de onderzoekers is gereduceerd tot een onvoldoende en slecht verdeeld kaderprogramma, niet in staat het leiderschap samen te brengen dat in wetenschap, technologie, innovatie ... van nature overeenkomt met de landen. Iets dat heel direct te maken heeft met de kwaliteit van banen, de vooruitgang, de toekomst en het welzijn van de burger. Europa bevindt zich niet alleen achter de Verenigde Staten, maar ook steeds verder verwijderd van Aziatische landen die haar overtreffen in strategie en resultaten.

Het Europa van de Superjumbo A380 doet denken aan de Titanic. Een politiek imago-inspanning ver achter de lijnen van de toekomst die moet worden bevorderd, zoals nanotechnologie, biotechnologie, de informatiemaatschappij ...

In dezelfde lijn zijn we allemaal trots dat we in de ogen van elke externe bezoeker tot een werkelijk indrukwekkende cultuur behoren.

Er zijn maar weinig Amerikaanse burgers die chauvinisme prediken, ontsnappen aan het gevoel van overgave door Europa te bezoeken via steden als Parijs, Londen, Rome, Boekarest, Praag, Madrid of honderden historische steden met een indrukwekkend erfgoed en geschiedenis.

Maar deze culturaliteit, dit gemeenschappelijke erfgoed is ernstig vervaagd voor Europese burgers in een kader waar ruimte is voor persmonopolies, relevante beperkingen op het handelen van gerechtigheid (Berlusconi's Italië), bewegingen van een facistoïde teken in verschillende landen (Oostenrijk, Frankrijk). …), Slechte coördinatie bij de verdediging van een gemeenschappelijk buitenlands beleid of bij de strijd tegen terrorisme. Europa kan niet worden gesteund zonder solide beginselen van gemeenschappelijk samenleven.

Spanje in Europa

Zapatero heeft een belangrijke wending genomen door het alliantiebeleid van José María Aznar ten aanzien van de Verenigde Staten radicaal te veranderen. Het lijkt een juiste wending. Maar het zal onproductief zijn als de landen met een grotere leiderschapscapaciteit (Duitsland, Frankrijk, Engeland ...) Spanje geen speciale politieke status geven die er niet mee overeenkomt (bijvoorbeeld buiten Italië) wat betreft bevolking of bruto binnenlands product. En dit lijkt niet eenvoudig. Het is tenminste niet alleen een kwestie van diplomatie.

Spanje in Europa en Latijns-Amerika

Zapatero moet zich realiseren dat de relevante dimensie van Spanje in Europa, die bedrijven, universiteiten, burgers ... kan opwinden, zal worden bereikt door internationaal gewicht en invloed in andere delen van de wereld. Meer specifiek krijgt Spanje een natuurlijke rol in Europa, voor zover het erin slaagt Latijns-Amerika te beïnvloeden. Misschien liggen beide delen, Europa en Latijns-Amerika, heel dichtbij Spanje.

Het zal goed zijn om morgen bij het referendum te stemmen. Maar wat het resultaat ook is in termen van deelname, Zapatero zal een hangende en dringende zaak hebben. Dat wil zeggen, politiek een bepaald leiderschap in Latijns-Amerika herstellen via Europa en via de Spaanse en Europese bedrijven die de ontwikkeling van deze regio van de wereld helpen, in een beslissende strijd tegen armoede.

Anders blijft Spanje in een steeds marginaalere positie binnen Europa, aangezien het geografische en politieke epicentrum ver van ons grondgebied ligt en het bij elke uitbreiding verder zal gaan (bijvoorbeeld met Turkije), tenzij Spanje "Strek" naar Amerika, ook volgens zijn historische traditie.

Video: Top 40 Europa Plus. Топ 40 Европа Плюс (Oktober 2020).