Algemeen

Bloedstolsels verwijderen met geluidsgolven

Bloedstolsels verwijderen met geluidsgolven

Een ultrasoon apparaat dat is ontworpen om sterk gerichte geluidsgolven te produceren, zou ooit kunnen worden gebruikt om bloedstolsels te verbreken die herseninfarcten veroorzaken zonder dat een operatie of medicijnen nodig zijn. Tot nu toe is het systeem alleen getest op stolsels in reageerbuizen en dieren, maar de onderzoekers zijn van plan eind 2011 te beginnen met testen op mensen.

Thilo Hoelscher, een neuroloog aan de Universiteit van Californië, San Diego, valt stolsels aan met een apparaat dat is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf InSightec voor echografie. Het apparaat omgeeft het hoofd met een reeks transducers die de ultrageluidstralen naar specifieke punten in de hersenen kunnen sturen zonder de schedel te beschadigen.

De technologie wordt al getest bij patiënten om ziek hersenweefsel te verwijderen, maar voor de behandeling van een beroerte is een fijnere hand nodig. Hoelscher en zijn collega's zullen moeten aantonen dat het apparaat een hersenstolsel kan oplossen zonder het omliggende hersenweefsel te beschadigen.

Het High Intensity Directed Ultrasound (HIFU) -apparaat van InSightec is helmachtig, bekleed met meer dan 1.000 ultrasone transducers. Elk van hen kan individueel worden gefocust om een ​​straal naar de hersenen van de persoon die de helm draagt ​​te sturen. De gerichte stralen komen samen op een punt van slechts vier millimeter breed, precies genoeg om een ​​stolsel te raken dat een slagader blokkeert en ervoor zorgt dat het in minder dan een minuut oplost.

Bron: Technology Review


Video: Mijn galsteen avontuur: galblaas vol galstenen + 75 pijn aanvallen #deel 1 (Oktober 2020).