Spanje

De Vall de Boí

De Vall de Boí

In de Pyreneeën van Lleida is er een skigebied dat zeer bezocht wordt door fans van deze sport met zeer acceptabele sport- en woonfaciliteiten. Ik ben er nog nooit geweest om te skiën, maar het is een gebied dat erg rijk is aan Catalaans Lombardisch Romaans en het grote aantal hostels en Landelijke appartementen die door het skiën in de hele vallei zijn gegroeid, maken het een zeer aangename bestemming om een ​​paar dagen in de zomer door te brengen.
We logeerden in Barruera, de eerste grote stad die je al diep in de vallei aantreft, nadat je ter hoogte van Pont de Suert bent afgeweken van de Franse weg. Barruera is de administratieve hoofdstad van de gemeente en heeft nogal wat diensten, waardoor het een goede plek is om het als uitvalsbasis te nemen als je door het gebied reist. De weg loopt van begin tot eind door de stad waardoor het in twee lange helften is gesplitst. De rivier Noguera de Tor, die vanaf de meren van de Pyreneeën naar beneden stroomt, loopt bijna parallel aan de weg en de stad. Twee brede paden aan beide oevers, verbonden door kleine hangbruggen die de rivier oversteken, nodigen u uit om te wandelen. De rivier voert op sommige punten genoeg water om gecontroleerd vissen mogelijk te maken, hoewel de muggen die in de late namiddag verschijnen deze activiteit vervelend kunnen maken.
De groep kerken in de vallei is sinds 2000 uitgeroepen tot werelderfgoed. Ze zijn allemaal gebouwd in de 11e en 12e eeuw en staan ​​op de monumentenlijst.gegeven als voorbeelden van wat Het heet Lombardisch Romaans. De meeste vallen op door hun klokkentoren met meerdere verdiepingen die naar de lucht wijst in weerwil van de wolken die altijd in deze valleien in overvloed aanwezig zijn. In sommige daarvan zijn de binnenmuren versierd met zeer mooie fresco's, die een vrij getrouwe reproductie zijn van de originele schilderijen, waarvan de meeste voor een betere conservering werden overgebracht naar het Nationaal Museum voor Kunst van Catalonië en het Museum van Vic De pantocrator in de kerk van San Clemente de Taüll is het meest paradigmatische voorbeeld van deze schilderijen.
In totaal zijn ze negen kerken in zeven verschillende steden: Taüll, Boí, Erill la Vall, Barruera, Durro, Coll en Cardet. Ik zou niet weten hoe ik ze moet ordenen op basis van hun belang of schoonheid, maar ik zou een bezoek aan Santa Eulalia de Erill la Vall durven adviseren, want vlak naast de kerk is het interpretatiecentrum van de romaanse kunst van de vallei. Het is ook erg interessant om de hermitage van San Quirce in Durro en de kerk van Santa María de Cardet te bezoeken, die geen klokkentoren heeft, maar een onregelmatig belfort op het deksel en een apsis die op een ravijn is gebouwd, waardoor de indruk wordt gewekt dat kan elk moment loskomen van het gebouw. In Taüll, het stadje dat op de hoogste hoogte ligt, 1482 m., Zijn er twee kerken. Bijna in het centrum van de stad ligt Santa María, maar het is San Clemente, bijna aan de rand van de weg die naar het skigebied leidt, de meest bezochte kerk, aangezien deze wordt beschouwd als degene met de grootste artistieke rijkdom van alle kerken van de vallei. Als u deze weg volgt, net na Taüll, vindt u restaurant El Caliu waar u de keuken van de streek kunt proeven. Daar gingen we Na een bezoek aan de twee kerken van Taüll hebben we heerlijk gegeten in een lichte eetzaal met een zeer aangename familiesfeer. We beginnen met een warme salade van eendenmaagjes en dan kip met champignons. Beide gerechten waren heerlijk.


Video: Vall de Boí, Iglesias Románicas de Sant Joan de Boi y Sant Feliu de Barruera (Augustus 2021).