+
Gezonde levensstijl

Is het slecht om tampons te gebruiken om te slapen?

Is het slecht om tampons te gebruiken om te slapen?

Gevaren van slapen met een tampon

U hebt waarschijnlijk veel waarschuwingen gehoord over de giftige schock syndroom, een zeldzame complicatie maar levensbedreigend.

Een van de meest voorkomende geruchten is dat slapen met een tampon het is praktisch een garantie dat u lijdt aan het toxische shocksyndroom en dat u het nooit zou moeten doen als u dat risico niet wilt nemen.

Wat is hier waar?

Het gebruik van tampons om te slapen hoeft geen probleem te zijn

Hoewel het toxische shocksyndroom eng is,Je kunt slapen met een tampon zolang:

  • Overschrijd de limiet van 8 uur niet
  • Gebruik een tampon minder mogelijke opname. Hoe minder de tampon absorbeert, hoe kleiner de kans dat hij langdurig onveranderd blijft zitten, en hoe kleiner de kans dat het vocht van het vaginale slijmvlies wordt verminderd.

Volg deze richtlijnen als u zo veilig mogelijk wilt zijn

  • Plaats een nieuwe tampon vlak voor het slapengaan
  • Verander het als je opstaat. Zelfs als u midden in de nacht wakker wordt om te plassen, moet u dit veranderen, hoewel dit niet nodig is.

Wat veroorzaakt toxisch shocksyndroom?

Het wordt voornamelijk veroorzaakt door Staphylococcus aureus, maar het kan ook worden veroorzaakt door een soort bacterie Streptococcus.of door Clostridium sordellii.

De vagina heeft zijn eigen natuurlijke bacteriële flora en kan deze bacteriën probleemloos bevatten. Maar soms kan deze bacterie de gifstoffen produceren die tot het toxische shocksyndroom leiden.

Helaas,het exacte mechanisme is onbekend dat tampongebruik koppelt aan het toxische shocksyndroom, maar een van de meer geaccepteerde theorieën is dat als een tampon te lang blijft zittenDeze bacteriën kunnen groeien en via de baarmoederhals in de baarmoeder terechtkomen.

Als een tampon met meer absorptievermogen wat echt nodig is, is waarschijnlijk laat dit gebeuren. Niet alleen vanwege de tampon verandert minder vaak dan zou moeten zijn, zo niet, hoe meer absorberend een tampon is, hoe meer droog het vaginale slijmvlies.

Verhoogde vaginale droogheid veroorzaakt het risico op tranen in de vagina vergroten, en daarom is het gemakkelijker voor bacteriën om de bloedbaan te bereiken. Om dit te laten gebeuren is het niet nodig dat de sneden of tranen erg groot zijn, zelfs microscopisch kleine laesies in het vaginale slijmvlies kunnen voldoende zijn.

Het komt niet meer zo vaak voor als voorheen

Hoewel het gebruik van tampons tegenwoordig het toxische shocksyndroom kan veroorzaken, komt het niet meer zo vaak voor als het ooit was.

Een paar jaar geleden, voor verhoging van het absorptievermogen van de tampons werden toegevoegdingrediënten als polyesterschuim en carboxymethylcellulose.

Dit zorgde ervoor dat sommige vrouwen niet zo vaak van tampon wisselden als zou moeten, waardoor bacteriën zich vermenigvuldigen en het risico toeneemt.

Werkelijk het is verboden om dit soort ingrediënten te gebruiken bij de vervaardiging van tampons, dus hoewel het risico tegenwoordig blijft, is het veel minder waarschijnlijk.

Gerelateerd lezen:

  • Kan het gebruik van tampons dodelijk zijn?
  • Waarom u een menstruatiecup moet gaan gebruiken


Video: Schamen voor ongesteldheid? Nergens voor nodig! (Maart 2021).