+
Informatie

Bijensteek en wespensteek

Bijensteek en wespensteek

Hoe weet u of u allergisch bent voor bijensteken? En wat als een bij mijn kind steekt?

Bijen- en wespensteken Ze komen veel voor in de lente en zomer, wanneer er meer stuifmeel is en wespen en bijen het meest actief zijn. Zijn de kinderen die meestal het meest getroffen zijn, meestal in de voeten en handen.

De gebruikelijke reactie op een steek is een Intense pijn op dit moment, met de vorming van een papule (roodachtig optillen van de huid met een centraal punt waar het insect handelde). Er kan zijn oedeem progressief in de komende 24 uur en daarna een jeukende gevoel geweldig voor de komende dagen.

Deze symptomen kunnen langer erg vervelend zijn als we niet direct na de beet een remedie toepassen. Van een simpele verwijdering van gif en aanbrengen van modder als we in het veld zijn zonder andere remedie, tot de toepassing van farmaceutische producten ontworpen om de jeuk of pijn van de angel te verlichten.

Maar het echte probleem doet zich voor wanneer men dat heeft gedaan allergie voor bijen- of wespensteken, omdat in deze gevallen, door niet de juiste behandeling voor hun allergische reactie te krijgen, deze zo ernstig kan worden dat het zelfs in zeer korte tijd tot de dood kan leiden. Om deze reden is het belangrijk om te weten hoe u de symptomen van een mogelijke allergie voor bijensteken herkent en weet hoe u tijdig moet reageren.

Ontwikkeling van een allergische reactie op bijen- of wespensteken:

Over het algemeen komt de allergie voor dit type beet voor bij mensen die gevoelig zijn voor het gif van deze insecten. Het is zeldzaam dat uw lichaam bij de eerste steek een heftige reactie krijgt. Het ontstaan ​​van een allergie kent doorgaans drie fasen:

 • Bij de eerste steek raakt de persoon gevoelig voor het gif, zonder het te weten, omdat de symptomen die ze vertonen normaal zijn.
 • Bij de tweede steek treedt een allergische reactie van verschillende ernst op. Het is in deze fase dat we op tijd zijn om te weten of we het risico lopen allergisch te zijn voor bijensteken, omdat ze gemakkelijk herkenbare externe tekenen produceren:
  • Gegeneraliseerde roodheid van de huid>
  • Zwelling in andere gebieden weg van de steekplaats
  • Hartkloppingen
  • Verstikkingsgevoel in de keel
  • Een algemene malaise

  Als u aan dit soort reacties lijdt, is het raadzaam om naar de eerste hulp te gaan om het onder controle te houden en vervolgens uw arts te bezoeken voor allergietesten.

 • Als er een derde steek optreedt, kan dit een heftige allergische reactie veroorzaken, genaamd anafylactische shock. Het is ernstig en manifesteert zich als moeite met ademhalen of slikken, bleekheid en snelle hartslag. Symptomen die optreden binnen het eerste half uur en maximaal twee uur later. Het is uitermate belangrijk om de patiënt onmiddellijk naar de eerste hulp te brengen als ze dit soort reactie op een bijen- of wespensteek hebben, omdat dit binnen een half uur de dood kan veroorzaken als ze niet de juiste behandeling krijgen.

Als een kind of een volwassene een allergische reactie ervaart, is het erg belangrijk om altijd de door uw arts voorgeschreven medicijnen bij de hand te hebben voor het geval die situatie zich opnieuw voordoet.

Wat te doen in het geval van een enorme bijen- of wespensteek:

Als het gaat om een ​​enorme steek, dat wil zeggen, van tien of meer bijen of wespen, treedt een ernstige reactie op vanwege de hoeveelheid geïnjecteerd gif, in dit geval is het noodzakelijk om onmiddellijk naar een hulpdienst te gaan. De symptomen zijn: diarree, braken, koorts en misselijkheid.

Eerste hulp bij een bijen- of wespensteek:

Wanneer de wesp steekt, veroorzaakt het gif een intense verbranding in de plaats, die lijkt op een brandwond.
Als de angel van een bij is, brengt hij het lancet in de huid met een zak die erachter wordt geplakt. Deze zak is een zak met gif die de bij afgeeft en dan sterft. Dan moet je de volgende stappen volgen:

 • Knijp niet in de zak om het gif niet in de beet te brengen
 • Maak de zak en het lancet los met een naald
 • Wrijf het getroffen gebied ongeveer 20 minuten in met een watje met zuiveringszout, vleesvermalser of met deodorant met aluminium (bijna alle anti-transpiranten hebben het). Dit neutraliseert het gif, vermindert pijn en voorkomt een ernstiger reactie.
 • Gebruik de komende uren een pijnstiller

Ga naar de eerste hulp bij een of meer van de volgende symptomen:

   • Zwelling van de enkel of pols, als de angel in een ledemaat zit
   • Moeite met slikken en / of ademen
   • Braken, misselijkheid, diarree
   • Duizeligheid en malaise


Video: Wespensteek. Komt een man bij de dokter (Maart 2021).