Informatie

Betekenis van de naam Borja

Betekenis van de naam Borja

Borja Mannelijke naam van Spaanse oorsprong, is de afkorting van de naam van Francisco Borja, een achternaam in het Valenciaans, waarvan de betekenis is "Cabine"

Geschiedenis en de heilige

San Francisco de Borja, Spaanse jezuïet religieus. Hij werd geboren in Gandíain in het jaar 1510, hij had de titel van hertog van Gandía, een afstammeling van paus Alexander VI en koning Ferdinand II de katholiek. Vanaf zijn jeugd had hij religieuze neigingen, op 29-jarige leeftijd werd hij benoemd tot onderkoning van Catalonië en trouwde met Leonor de Castro met wie hij 8 kinderen kreeg. In 1539 sterft keizerin Isabel van Portugal en wordt haar toevertrouwd haar lijk naar Granada te vergezellen; bij het afleveren van de stoffelijke resten besluit hij de rechtbank te verlaten. Toen zijn vrouw stierf in 1546, trad hij toe tot de Sociëteit van Jezus, waar hij in 1551 tot priester werd gewijd en in 1565 tot derde generaal van de jezuïeten. Hij stierf in Rome en werd in 1671 heilig verklaard door Clemens X.
Zijn heilige wordt op 3 oktober gevierd.

Variant van Borja:

Borja in andere talen: Catalaans: Borja


Beroemde mensen, beroemde historische figuren met de naam Borja:

  • Francisco de Borja y Aragon, prins van EsquilacheHij werd in 1577 in Italië geboren als zoon van de diplomaat Juan de Borja y Castro. Hij diende als Spaanse koloniale beheerder en onderkoning in Peru tussen 1615 en 1621.
  • De Borgia of BorjaDe Borja waren een Valenciaanse familie uit Játiva, Spanje en later in Gandía; vestigen zich in Napels en Rome tijdens de vijftiende eeuw en nemen in de Italiaanse betekenis de achternaam aan Borgia. Deze familie had grote invloed in de geschiedenis, vooral Alfonso Borja genaamd paus Calixto III; Rodrigo Borgian benoemde paus Alexander III; en zijn kinderen Cesar Borgia en Lucrecia Borgia. Deze familie is de geschiedenis ingegaan omdat ze slaagde in een reeks intriges en geschillen tussen verschillende staten waarin Italië verdeeld was. De Borgia's waren beschermheren van zeer belangrijke kunstenaars zoals Michelangelo, Titiaan of Bosco, en dankzij hen hebben we nu het werk van deze auteurs.
  • Het huis van Gandía Het was het adellijke huis van de Valenciaanse lijn van de familie Borja.Toen Alonso de Borja in 1455 tot paus Calixto III werd gekozen, verhuisde de familie naar Rome en veranderde hun achternaam in Borgia. Rodrigo de Borja werd tot kardinaal gekozen en diende in de diplomatieke kanalen van Fernandoel Catolico, die als beloning zijn zoon Pedro Luís in 1483 de titel van eerste hertog van Gandía verleende. Zijn broer Juan erfde de titel en de vierde hertog was Francisco de Borja die de Company of Jesus en werd heilig verklaard als San Francisco de Borja. In 1748 gingen de titels en het patrimonium over naar het Huis van Benavente, verenigd met Osuna door huwelijk.


Video: NAMEN die het NIET geworden zijn - HOE HAD NORAYA BIJNA GEHETEN (Juni- 2021).