Algemeen

Wetenschappers zeggen dat nanodeeltjes in vervuilde lucht, rook en nanotechnologieproducten ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben

Wetenschappers zeggen dat nanodeeltjes in vervuilde lucht, rook en nanotechnologieproducten ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben

Baanbrekend nieuw onderzoek door wetenschappers van Trinity College Dublin heeft aangetoond dat blootstelling aan nanodeeltjes een grote invloed kan hebben op de gezondheid en verband houdt met reumatoïde artritis en de ontwikkeling van andere ernstige auto-immuunziekten. De bevindingen, onlangs gepubliceerd in het internationale tijdschrift Nanogeneeskunde ("Citrullinatie van eiwitten: een algemeen posttranslationeel modificatiepad dat wordt geïnduceerd door verschillende nanodeeltjes in vitro en in vivo") bevatten gevolgen voor de gezondheid en veiligheid bij de vervaardiging, het gebruik en de verwijdering van nanotechnologieproducten en -materialen. Ze identificeerden ook nieuwe cellulaire doelen voor de ontwikkeling van mogelijke medicamenteuze behandelingen in de strijd tegen de ontwikkeling van auto-immuunziekten.

Milieuvervuiling, waaronder koolstofdeeltjes die worden uitgestoten door auto-uitlaatgassen, roken en langdurig inademen van stof uit verschillende bronnen, zijn al erkend als risicofactoren voor chronische longontsteking. Er is ook een verband vastgesteld tussen roken en auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis. Dit nieuwe onderzoek roept ernstige bezorgdheid op over vergelijkbare risico's die worden veroorzaakt door nanotechproducten, die, als ze niet op de juiste manier worden gehanteerd, kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van nieuwe soorten luchtverontreinigende stoffen die een risico vormen voor de mondiale gezondheid.

Het Molecular Imaging and Nanomedicine-team van het Trinity College Dublin School of Medicine, onder leiding van professor Moleculaire Geneeskunde Yuri Volkov, onderzocht in hun onderzoek of er een gemeenschappelijk onderliggend mechanisme was dat bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van auto-immuunziekten in cellen. mensen na blootstelling aan een breed scala aan nanodeeltjes met verschillende fysische en chemische eigenschappen.

Het resultaat was duidelijk en overtuigend: alle soorten nanodeeltjes veroorzaakten een identieke respons in menselijke cellen en in de longen van muizen, wat zich manifesteerde in de specifieke transformatie van het aminozuur arginine in het molecuul citrulline, wat kan leiden tot de ontwikkeling van auto-immuunziekten zoals zoals reumatoïde artritis.

Bron: http://www.nanowerk.com/news/newsid=25546.phpVideo: Luchtkwaliteitsapp - inmiddels vervangen door website: (Juni- 2021).