Alzheimer

Het Alzheimer-gen kan de ontwikkeling van de hersenen tijdens de kindertijd beïnvloeden

Het Alzheimer-gen kan de ontwikkeling van de hersenen tijdens de kindertijd beïnvloeden


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het erven van een gen dat verband houdt met de ziekte van Alzheimer kan de hersenen en het denkvermogen in de eerste jaren van het leven van een kind beïnvloeden.

Ze hebben ontdekt dat a genetische variant gerelateerd aan Ziekte van Alzheimer zou de hersenontwikkeling tijdens de kindertijd kunnen veranderen, en dat zelfs in3 jaar oude kinderenmet dit gen kunnen enkele tekenen van de ziekte optreden, zoals kleinere hersenen en verminderde cognitieve vaardigheden.

Het APOE-gen.

Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat mensen de ε4-variant van het APOE-gen zijn meer kans om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen op een bepaald punt in hun leven, maar de resultaten van het nieuwe onderzoek gaan verder en suggereren dat de eerste tekenen van de aandoening zouden kunnen beginnen als een ontwikkelingsstoornis en lang voordat zich amyloïde plaques in de hersenen beginnen te vormen.

Het APOE-gen neemt deel aan de productie van apolipoproteïne E. We erven allemaal één kopie van het gen, van de ε2-, ε3- of ε4-varianten, van elk van onze ouders. Dit betekent dat er zes mogelijke combinaties zijn: ε2ε2, ε3ε3, ε4ε4, ε2ε3, ε2ε4 en ε3ε4.

Ε4-variant van het APOE-gen.

1.200 gezonde proefpersonen van 3 tot 20 jaar die geen tekenen van hersenaandoening of ontwikkelingsstoornissen vertoonden, werden onderzocht. Ze ondergingen allemaal genetische tests en hersenscans.

De onderzoekers ontdekten dat:

 • Kinderen met een ε4-variant haddenverschillen in hersenontwikkeling, vergeleken met kinderen die alleen de ε2- of e3-varianten hadden.
 • De kinderen met de genotype ε2ε4 ze hadden de5% kleinere hippocampus dan kinderen met het ε3ε3-genotype, de meest voorkomende variant. De hippocampus is het deel van de hersenen dat verband houdt met het geheugen

Kinderen jonger dan 8 jaar met de ε4ε4-vorm van het gen vertoonden tekenen van zwakkere structurele integriteit in de hippocampus.

 • Jongere kinderen met de ε4-variant hadden ookslechtere resultaten op cognitieve tests ontworpen om geheugen en mentale capaciteit te meten.

Chang L, Douet V, Bloss C, Lee K, Pritchett A, Jernigan TL et al. Neurologie (2016). Meer informatie.

Blijf lezen:

 • Gebrek aan slaap kan het risico op de ziekte van Alzheimer vergroten
 • 10 vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer


Video: Waarom is er nog geen medicijn tegen dementie? I Alzheimer Nederland vraagt het de onderzoekers #4 (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Danny

  De schaamte!

 2. Gavin

  Het relevante standpunt

 3. Aethelred

  Ik feliciteer je, de eenvoudig uitstekende gedachte heeft je bezochtSchrijf een bericht