Algemeen

Europees nano-elektronica-programma

Europees nano-elektronica-programma

Europa lanceert een R & D-programma van 6 miljard euro op het gebied van nano-elektronica

MEDEA +, een Europees samenwerkingsprogramma gericht op micro-elektronica en onderdeel van het EUREKA-project, heeft aangekondigd dat CATRENE (Cluster for Application and Technology Research in Europe) het vervolgprogramma zal zijn dat elektronica het tijdperk van nanoschaal.

Het nieuwe programma dat door Smalltimes is uitgewerkt, heeft twee belangrijke nieuwe kenmerken: het Lighthouse Project, dat zich zal concentreren op de belangrijkste sociaaleconomische behoeften, zoals vervoer, gezondheid, veiligheid, energie of amusement; en een nieuwe structuur die zich zal concentreren op markten voor grote toepassingen, geïdentificeerd op een niveau van vereiste technologieën.

Het MEDEA + -programma heeft 77 projecten gefinancierd, waarvan de werkzaamheden hebben geleid tot belangrijke innovaties op een aantal gebieden, waaronder automobiel- en verkeerscontrole, breedbandcommunicatie, veiligheid in de samenleving, energiebesparing en volksgezondheid. . CATRENE, de nieuwe samenwerking van de publieke en private sector, heeft tot doel de voortdurende ontwikkeling van Europese expertise op het gebied van halfgeleidertechnologie en -toepassingen te verzekeren.

Net als MEDEA + en zijn voorgangers MEDEA en JESSI, omvat het nieuwe programma alle belangrijke spelers in de keten, van degenen die werken met toepassingen, technologie en materialen, tot leveranciers van materialen. Grote en kleine bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen zullen deelnemen met steun van de overheid.

“Al meer dan tien jaar hebben de JESSI-, MEDEA- en MEDEA + -programma's van het EUREKA-project de Europese industrie geholpen haar positie in halfgeleiderprocestechnologie, fabricage en toepassingen te versterken, om een ​​van de belangrijkste leveranciers te worden in markten zoals telecommunicatie, consumentenelektronica en automobiel ”, zei Jozef Cornu, president van MEDEA + en verkozen president van CATRENE.

De startdatum van CATRENE is gepland voor 1 januari 2008; De looptijd is vier jaar, verlengbaar met nog eens vier jaar, en zal worden ontwikkeld onder auspiciën van het EUREKA-programma. Commerciële deelnemers aan EUREKA-projecten kunnen de helft van hun kosten krijgen van de regeringen van hun respectievelijke landen, terwijl academische instellingen tot 75% kunnen krijgen. Het programma is bestemd om elk jaar 4000 manjaren aan inspanning te besteden, wat overeenkomt met 6 miljard euro (ongeveer 8,8 miljard dollar) voor het uitgebreide programma.

De belangrijkste technologische doelstellingen van het programma zijn onder meer het behouden en vergroten van Europa's kracht op het gebied van intellectueel eigendom in de hele toeleveringsketen van elektronica, het handhaven en versterken van het leiderschap in lithografie en siliciumisolatiematerialen en het versterken van Europa's expertise op het gebied van siliciumtechnologie. halfgeleiderprocessen voor een efficiënt ontwerp van nieuwe elektronische toepassingen.


Video: Een elektrische auto of fiets huren met een app (Juni- 2021).