Algemeen

Nieuwe methode om elektronische apparaten te koelen met grafeen

Nieuwe methode om elektronische apparaten te koelen met grafeen

Onderzoeker ontdekt een veel snellere en goedkopere manier om elektronische apparaten te koelen

Een onderzoeker aan de Universiteit van North Carolina heeft een efficiëntere en goedkopere koelmethode elektronische apparaten; in het bijzonder de apparaten die veel warmte genererenzoals lasers en elektrische apparaten.

Warmte afvoeren in elektronische apparaten is erg belangrijk omdat ze over het algemeen onbetrouwbaar worden als ze te heet worden.

De nieuwe techniek maakt gebruik van een "warmteverspreider" gemaakt van een koper-grafeenverbinding, die wordt aangesloten op het elektronische apparaat met behulp van een indium-grafeen-interfacefilm.

"Zowel koper-grafeen als indium-grafeen hebben een hogere thermische geleidbaarheid, waardoor het apparaat efficiënt kan worden gekoeld", zegt Dr. Jagannadham Kasichainula, universitair hoofddocent engineering en materiaalkunde aan de State University of North Carolina en auteur van het artikel over het onderzoek.

Thermische geleidbaarheid is de snelheid waarmee een materiaal warmte geleidt. De thermische geleidbaarheid van de koper-grafeenfilm laat ze ongeveer 25% sneller afkoelen dan puur koper, dat is wat de meeste apparaten momenteel gebruiken.

Het onderzoek is gefinancierd door de National Science Foundation en het artikel, getiteld "Thermal Conductivity of Copper-Graphene Composite Films Synthesized by Electrochemical Deposition with Exfoliated Graphene Platelets", werd gepubliceerd in Metallurgische en materiaaltransacties B.

Het artikel beschrijft ook het gebruikte fabricageproces om de verbinding van koper en grafeen te creëren, gebruikmakend van een elektrochemisch afzettingsproces.

Bron: news.ncsu.edu

Blijf lezen:

  • Graphenea, een kleine Spaanse bedrijfsleider in grafeentechnologie
  • Een stap voorwaarts in de ontwikkeling van grafeencircuits
  • Nieuwe methode om grafeen van hoge kwaliteit te ontwikkelen
  • De nanodevice-revolutie: veel goedkoper dankzij nieuwe MEMS-fabricagetechnieken


Video: Getting to grips with graphene. Shou-En Zhu. TEDxDelft (Juni- 2021).