Algemeen

Een tomografietechniek breekt een nieuw record

Een tomografietechniek breekt een nieuw record

Elektronentomografie is een krachtige manier om materialen met een extreem hoge resolutie af te beelden, maar de methode kan om verschillende redenen geen 3D-beelden op atomaire schaal opleveren. De vooruitgang zal een grote hulp zijn bij de beeldvorming van nanomaterialen, inclusief biologische monsters.

Er is momenteel geen directe manier om de structuur van 3D-monsters op atomaire schaal te bepalen zonder eerst de roosterstructuur van het deeltje te kennen en aan te nemen dat de atomen precies in het rooster passen. Jianwei Miao en zijn collega's van de University of California, Los Angeles (UCLA) en het Lawrence Berkeley National Laboratory beweren de eerste experimenten te hebben uitgevoerd waarin het mogelijk is om direct 3D-structuren in beeld te brengen zonder te vertrouwen op de a priori beschikbare informatie.

Miao en zijn collega's hebben de problemen overwonnen door een nieuwe uitlijningsmethode toe te passen, gecombineerd met een iteratieve tomografische reconstructietechniek, met behulp van een ringvormige donkerveld scanning-transmissie-elektronenmicroscoop (ADF-STEM).

Bron: NanotechVideo: ELECTRIFIED -- David Blaine, One Million Volts, Always On (Juni- 2021).