Digitale economie

Over Blockchain: wat is het, impacts, uitdagingen ... (Interview Innovation Forum)

Over Blockchain: wat is het, impacts, uitdagingen ... (Interview Innovation Forum)

Interview (volledig) over Blockchain voor het SUMA Forum. Vragen van Nuria Oliver:

- Hoe zou u blockchain-technologie in het kort uitleggen voor een niet-deskundige burger op dit gebied?

Bockchain is misschien, metaforisch gesproken, het collectieve 'bewustzijn' en de democratisering van transacties door middel van computers. Technisch gezien wordt het gevormd als een netwerk van computers (knooppunten) die dezelfde geschiedenis van transacties of overeenkomsten delen. Elke keer dat er een nieuwe transactie plaatsvindt, wordt die door iedereen gevalideerd en opgenomen in de transactiegeschiedenis op het netwerk. Alle transacties worden geback-upt in een veilige omgeving en versleuteld met cryptografie. Het maakt het dus mogelijk dat uitwisselingen veilig zijn en zonder tussenpersonen te verifiëren.

- In de privé-zakelijke sfeer, in welke sectoren heeft deze technologie de meeste impact? Welke bedrijven lopen internationaal en nationaal voorop in de toepassing van blockchain?

Blockchain kan aanleiding geven tot een "nieuwe economie" waarin veel laagwaardige "tussenlagen" worden verwijderd en de "prikkels" van een economisch systeem opnieuw worden gedefinieerd. We staan ​​aan het begin van een technologische en economische revolutie waarvan de meest directe huidige projectie cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn. De financiële sector en het bankwezen kunnen op korte termijn een van de meest direct getroffen sectoren zijn. De impact kan zich echter mogelijk uitstrekken tot alle sectoren van een economie. Van toeleveringsketens tot de energiesector, administraties, gezondheidsdiensten, onderwijs ... Elk bemiddelingsproces samen met de bescherming van rechten en de verdeling van inkomen, bijvoorbeeld de muziekwereld. Recente platforms zoals Uber, Airbnb, enz. Kunnen aan een aanzienlijke verstoring onderhevig zijn als gevolg van het optreden van Blockchain. Op middellange termijn en met 3D-printen kan de impact de industrie zelf bereiken.

Misschien moeten we geen grote bedrijven of gigantische bedrijven achter blockchain-technologie verwachten ... Je moet gewoon nadenken over wat er is gebeurd in het Bitcoin-fenomeen en andere vergelijkbare platforms. Tegenwoordig zijn de belangrijkste bedrijven nauw verwant met technologie, zoals Ethereum, Coinbase, enz.

Sommige centrale banken en particuliere banken richten zich op het exploiteren van deze technologie of op zijn minst een deel van de componenten ervan. Spanje is een land met interessante referenties. Banken en grote bedrijven (Bankinter, Bankia, Santander, BBVA, Sabadell, Repsol ...) hebben investeringen en incursies gedaan in bedrijven of startups die aan blockchain zijn gekoppeld. Het Alastria-netwerk is een exponent van het potentieel en leiderschap dat Blockchain in Spanje zou kunnen bereiken. Tutellus in het onderwijs is een heel interessant voorbeeld van sectoraal potentieel: een zeer briljante applicatie die een platform van wereldklasse zou kunnen worden als we het internationaal kunnen projecteren.

- Kunt u in de publieke sector enkele duidelijke voorbeelden noemen van de toepassing van BlockChain?

Er zijn pionierlanden waar interessante initiatieven plaatsvinden, zowel op het gebied van regelgeving als door het promoten van blockchain-technologieën. Bijvoorbeeld Singapore, Dubai, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Estland ... Het is bedoeld om overheidsdiensten te verbeteren op gebieden als wegen en transport, onderwijs, energie en gezondheid, of om innovatie-ecosystemen te verbeteren (Crypto Valley in Zeg). Een andere interessante weg is de doelstelling om fraude, corruptie, fouten en de kosten van papierintensieve processen te verminderen ”(Verenigd Koninkrijk). Een land als Estland is echt ambitieus: mensen uit andere landen toestaan ​​digitale burgers te worden en hun bedrijf online te registreren, en het werkt ook aan een nationale cryptocurrency genaamd ESTcoin.

–SUMA, een openbare belastinginstantie, onderzoekt en valideert deze technologie in sommige use-cases. Welke aanbevelingen zou u hebben voor SUMA om het voordeel van blockchain in zijn diensten en operaties te optimaliseren / maximaliseren?

Het probleem om de toepassing van Blockchain aan te pakken bij een organisatie als SUMA is van regelgevende aard. Het zou nodig zijn om multidisciplinair innovatief te werken in LegalTec. De rationalisering en efficiëntie die blockchain mogelijk zou maken om innovaties te maken en een groot deel van het beheer te rationaliseren: maak het efficiënt en objectief transparant. De processen van disintermediatie en authenticatie in een service via blockchain in SUMA zouden het mogelijk maken om een ​​referentie te creëren voor andere services en administraties.

–Hoe kunnen burgers op individueel niveau tastbaar maken en / of profiteren van de waarde die Blockchain-technologie hen kan bieden? Moet je een IT-expert zijn om blockchain te gebruiken?

Als gebruiker is het meest directe de beschikbaarheid van een veilige technologie die het niveau van transparantie en desintermediatie kan verhogen en veel processen en diensten efficiënter kan maken. Je hoeft geen computerwetenschapper te zijn om bitcoin te kopen, het kan bijvoorbeeld makkelijker zijn dan Facebook gebruiken of met een chatbot praten. Een ander vliegtuig zijn die jonge mensen die ICO's, "tokecization", van iets willen ondernemen ... platforms zoals Ethereum kunnen het gemakkelijk maken om blockchain-technologie te exploiteren.

–Wat zijn de belangrijkste uitdagingen die moeten worden overwonnen om het potentieel van blockchain in zowel de publieke als de private sector te realiseren?

In de publieke sector de regelgeving aanpassen en een open en innovatieve mentaliteit hebben, waardoor ook creatievere banen voor werknemers in de publieke sector worden gemotiveerd en gestimuleerd. Zowel bij de ontwikkeling van een krachtigere digitale economie als bij het onderwijs. Zonder digitaal onderwijs kunnen deze technologieën hun potentieel op een zeer relevante manier zien verminderen, zowel vanwege hun lage motivatie om te gebruiken als vanwege hun operationele instrumentatie.

Zie je dat Spanje bereid is om te profiteren van en bij te dragen aan deze technologie? Wat moeten de prioriteiten zijn om de blockchain-kans op nationaal niveau te realiseren?

De administratie zou een goede motor van leiderschap kunnen zijn als het gaat om het motiveren van een meer digitale, transparante en efficiënte samenleving. Er is veel enthousiasme bij bepaalde collectieven rondom blockchaintechnologie. Maar als we realistisch zijn, is er een 'analoge' sector die bestand is tegen ontwrichtende veranderingen. Digitaal onderwijs is essentieel. Uiteraard wordt het aantrekken en ontwikkelen van talent een andere fundamentele pijler.

Wat denk je dat een openbaar bestuur als SUMA een internationaal benchmarkforum over blockchain promoot?

Fundamenteel. Gefeliciteerd met uw vooruitstrevende en innovatieve visie. Voor een provincie als Alicante is het essentieel dat de administraties de leiding nemen over innovatie en technologische modernisering. Gefeliciteerd.Video: Blockchain for Good - Waqar Zaka, World Bank, Indian Government, Adnan Hassan, Tykn, Fairchain (Juni- 2021).