Voeding

Gezond eten, lichaamsbeweging en levensverwachting

Gezond eten, lichaamsbeweging en levensverwachting

Beweging en een gezond dieet met groenten en fruit verhogen de levensverwachting van vrouwen ouder dan 70 jaar.

Volgens een in het tijdschrift gepubliceerde studie hebben vrouwen van 70 jaar en ouder die aanzienlijke hoeveelheden fruit en groenten sporten en eten een langere levensverwachting.Tijdschrift van de American Geriatrics Society.

De onderzoekers bestudeerden 713 vrouwen tussen de 70 en 79 jaar bij wie de consumptie van groenten en fruit werd geschat, evenals de mate van lichamelijke activiteit.

Om de hoeveelheid fruit en groenten die de vrouwen aten te schatten, werden de niveaus van carotenoïden, heilzame plantpigmenten, die het lichaam omzet in antioxidanten, zoals bètacaroteen, gemeten. Hoe meer fruit en groenten u eet, hoe hoger de hoeveelheid carotenoïden in uw bloedbaan.

De fysieke activiteit van de deelnemers werd gemeten met behulp van een vragenlijst waarin hen werd gevraagd naar de hoeveelheid tijd dat ze eraan oefenden. De resultaten toonden aan dat 53% van de deelnemers niet trainde, 21% matig actief was en de overige 26% bij aanvang van het onderzoek in de meest actieve groep zat.

Vrouwen die lichamelijk actiever waren en meer fruit en groenten consumeerden, hadden acht keer meer kans om de vijf jaar dat de studie duurde, te overleven dan vrouwen met een lagere consumptie en met een lagere activiteit fysiek.

Tijdens de 5 jaar follow-up van de studie stierf 11,5% van de deelnemers.

De carotenoïdeniveaus in het serum waren 12% hoger bij vrouwen die het overleefden, en de totale fysieke activiteit was twee keer zo hoog. Vrouwen in de meest actieve groep aan het begin van het onderzoek hadden een 71% lager sterftecijfer dan vrouwen in de minst actieve groep.

Degenen met hogere carotenoïdeniveaus aan het begin van het onderzoek hadden een 46% lager sterftecijfer na vijf jaar dan vrouwen met lagere carotenoïdeniveaus.

Samenvattend voorspelden fysieke activiteitsniveaus en totale carotenoïden in het bloed een betere overleving.


Video: 28 voedingsmiddelen die je nooit meer zou moeten eten en hun gezonde - en snelle - alternatief (December 2021).