Algemeen

Kun je een baby borstvoeding geven als je hiv hebt?

Kun je een baby borstvoeding geven als je hiv hebt?

Hiv-geïnfecteerde moeders moeten het risico van een mogelijke hiv-infectie afwegen bij de beslissing om hun kinderen al dan niet borstvoeding te geven.

Borstvoeding is de beste manier om kinderen jonger dan één jaar te voeden, maar een hiv-geïnfecteerde vrouw kan het virus op haar baby overdragen tijdens de zwangerschap, bevalling of borstvoeding.

Borstvoeding geven of geen borstvoeding geven met hiv?

Hoewel hiv alleen via de moedermelk van moeder op kind kan worden overgedragen1 op de 10 moeders die borstvoeding geven die met hiv zijn geïnfecteerd, geven het virus door aan hun baby's.

Daar moet ook rekening mee worden gehouden pasgeborenen die geen moedermelk drinken, hebben zes keer meer kans om te overlijden aan diarree of luchtweginfecties, en dat moedermelk een compleet voedingspatroon biedt en het immuunsysteem van zuigelingen versterkt.

Is het veilig om een ​​baby borstvoeding te geven als u hiv heeft?

De meningen hierover zijn tegenstrijdig:

  • DeAmerikaanse centra voor ziektebestrijding. adviserengeef geen borstvoeding als de moeder drager is HIV.
  • DeWereldgezondheidsorganisatie moedigt aan, HIV-geïnfecteerde moeders uit arme streken, om borstvoeding te geven, zolang de moeder en de baby nemen antiretrovirale geneesmiddelen om infectie te voorkomen.

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat de administratie van antiretrovirale geneesmiddelen tot een moeder besmet met hiv of a baby blootgesteld aan het virus kan het risico op HIV-overdracht aanzienlijk verminderen door natuurlijke lactatie.

Het is zeer belangrijk een evenwicht vinden tussen het risico dat de zogende baby de HIV via moedermelk en risico op overlijden door andere oorzaken, zoals zonder de voedingsstoffen en immuunfactoren in moedermelk, zouden veel meer kinderen sterven ernstige diarree en aandoeningen van de luchtwegen.

In de moedermelk zijn antilichamen aangetroffen die het aids-virus helpen stoppen.

Recent onderzoek is erin geslaagd antilichamen te isoleren die door type B-immuuncellen worden geproduceerd in de moedermelk van moeders die met hiv zijn geïnfecteerd.

Deze bevinding laat dat zien B-cellen in moedermelk ze kunnen neutraliserende antilichamen genereren wat kan remmen het virus dat aids veroorzaakt.

In de nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift PLoS One, B-cellen werden geïsoleerd uit het colostrum van HIV-geïnfecteerde vrouwen, en HIV-1-specifieke antilichamen (CH07 en CH08) werden gedetecteerd en gekarakteriseerd.

Een van de meest voorkomende manieren van overdracht van HIV-1 is via het slijmvlies van het lichaam, dat zijn oppervlakken die zijn bekleed met epitheelcellen, zoals het maagdarmkanaal of vaginaal weefsel.


Video: Borstvoeding: Te weinig melk?!. Pelpina (Mei 2021).