Wetenschappelijke vooruitgang

Ze ontdekken hoe ze vervelende herinneringen kunnen wissen met een genetische schakelaar

Ze ontdekken hoe ze vervelende herinneringen kunnen wissen met een genetische schakelaar

Onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven en het Leibniz Instituut voor Neurobiologie zijn erin geslaagd om bij muizen onaangename herinneringen uit het geheugen te wissen met een soort genetische schakelaar. De resultaten van zijn onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Biologische psychiatrie.

We hebben toch allemaal wel eens een ongemakkelijke of pijnlijke herinnering uit ons geheugen willen wissen op een bepaald moment in ons leven, in de stijl van de Michael Gondry-film: "Vergeet mij." We hebben echter nooit controle gehad over het wissen van specifieke herinneringen. Tot nu toe konden alleen oorzaken buiten onze controle, zoals dementie, een ongeval of een traumatische gebeurtenis, ons herinneringen doen verliezen gevormd vóór verwonding of aanvang van de ziekte.

Nu ziet onderzoek door wetenschappers van Duitse instellingen op dit gebied er veelbelovend uit.

Dat hebben onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven en het Leibniz Instituut voor Neurobiologie aangetoond Het is ook mogelijk om sommige herinneringen te wissen door een specifiek gen te deactiveren.

Het team trainde een groep muizen die genetisch gemanipuleerd waren in slechts één gen: NPTN. Dit gen, dat door zeer weinig groepen over de hele wereld is onderzocht, is erg belangrijk voor de plasticiteit van de hersenen. In feite, veranderingen in de regulatie van het NPTN-gen bij mensen zijn onlangs in verband gebracht met een afname van het intellectuele vermogen en met schizofrenie.

Tijdens de studie de muizen werden getraind om van de ene kant van een doos naar de andere kant te gaan, wanneer een lamp werd ingeschakeld, om een ​​prikkel voor de voeten te vermijden. Dit leerproces wordt "associatief leren" genoemd en het bekendste voorbeeld is dat van Pavlov's hond die, geconditioneerd om het geluid van een bel te associëren met het verkrijgen van voedsel, begint te kwijlen elke keer dat hij een bel hoort.


Volgens de onderzoekers is het uitschakelen van een enkel gen voldoende om deze associatieve herinneringen uit te wissen.

Na het conditioneren van de muizen, schakelden de wetenschappers het NPTN-gen in sommige van hen uit en ontdekten dat ze de taak niet langer correct konden uitvoeren. Met andere woorden, muizen met het NPTN-gen uitgeschakeld vertoonden leer- en geheugenstoornissen die specifiek verband hielden met associatief leren. Daarentegen konden controlemuizen met het geactiveerde NPTN-gen het werk nog steeds perfect doen.

Volgens Detlef Balschun, professor aan het Laboratorium voor Biologische Psychologie van de Katholieke Universiteit Leuven:

"Het uitschakelen van het NPTN-gen beïnvloedt het gedrag van muizen omdat het de communicatie tussen hun hersencellen verstoort."

Door elektrische signalen in de hersenen te meten, ontdekte het KU Leuven-team duidelijke tekorten in het cellulaire mechanisme dat gebruikt wordt om herinneringen op te slaan. Deze veranderingen zijn zelfs zichtbaar op het niveau van individuele hersencellen, zoals postdoctoraal onderzoeker Victor Sabanov kon aantonen.

Het wissen van onaangename herinneringen kan erg handig zijn voor mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt, met name soldaten, of kinderen of vrouwen die zijn misbruikt.

Het onderzoek staat echter nog in de kinderschoenen en er zullen meer onderzoeken moeten worden gedaan voordat het veilig op mensen kan worden toegepast.

We hebben meer onderzoek nodig om te zien of het NPTN ook een rol speelt bij andere vormen van lerenBalschun merkte op.

Bron: kuleuven.be

Blijf lezen:

  • Ze verzinnen een pleister om diabetes onder controle te houden zonder te hoeven prikken
  • De toekomst van wearables in de zorg
  • Mensen met verlamming konden weer lopen dankzij een bionische wervelkolom
  • 10 dingen die in 2025 dankzij technologie in ons leven zullen verbeteren


Video: 2016 Personality Lecture 02: Introduction and Overview Part 2 (Juni- 2021).