M&A Bedrijfsactiviteiten

Olijfolie. Is de Spaansheid van dit bedrijf zeker?

Olijfolie. Is de Spaansheid van dit bedrijf zeker?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wordt het Spaanse karakter van een strategisch bedrijf gegarandeerd of staan ​​we voor een ander geval van politieke belangen, zoals Endesa of Iberia?

Het succes van het Venture Capital Fund CVC Capital Partners in het offensief van Deoleo zet vraagtekens bij de prestaties van de overheid bij het verdedigen van een strategische sector voor Spanje.

Deoleo, een toonaangevend bedrijf in de sector

Deoleo is een toonaangevend internationaal bedrijf in de oliesector en aanwezig in meer dan 100 landen, voornamelijk in Spanje en Italië, via de merken Carbonell, Hojiblanca, Koipe, Bertolli, Carapelli en Sasso.

Vandaag de dag, beheert ongeveer 30% van de wereldwijde export van olijfolie.

Politiek interventionisme

De Spaanse regering ontwierp via het ministerie van Landbouw een strategie die tot doel had verbannen uit het verkoopproces van Deoleo aan het Italiaanse Strategisch Fonds, een soeverein fonds van het belangrijkste concurrentland van Spanje op de olijfoliemarkt.

Deze strategie bestond erin het verkoopproces uit te breiden naar grote internationale durfkapitaalfondsen, waarbij de potentiële koper een openbaar aanbod van acquisitie (OPA) moest lanceren en op de markt de boodschap overbrengen dat, indien nodig, de staat de hoofdstad zou betreden om de verdediging van de Spaanse boeren te garanderen via de State Society of Industrial Participations (SEPI).

Dergelijke eisen brachten het Italiaanse fonds ertoe een niet-concurrerend en aantrekkelijk bod uit te brengen, wat impliceerde dat het uit dit proces stapte.

Internationale investeerders

Afgelopen april heeft CVC Capital Partners, via haar bedrijf Ole Investments B.V., zich ertoe verbonden 29,99% van het kapitaal van Deoleo te verwerven via de overname van alle Bankia-aandelen (16,5%) en Mare Nostrum Bank (4,85%), evenals een deel van de aandelen van Dcoop -de oude Hojiblanca- (8,64%) tegen een prijs van 0,38 euro per aandeel.

In deze corporate transactie waardeerde de investeringsmaatschappij de hele oliemaatschappij op ongeveer 440 miljoen euro, in een bod dat een kapitaalverhoging omvatte voor maximaal 150 miljoen euro en een overbruggingskrediet van 470 miljoen euro met de doelstelling om de schuld van de groep te herstructureren.

Zodra de eerste fase van de operatie is voltooid, zal CVC een overnamebod uitbrengen zodat alle minderheidsaandeelhouders van Deoleo hun aandelen kunnen verkopen als ze dat willen.

Dit zijn de sleutels tot een operatie in handen van een financiële investeerder als CVC, een van de sterkste durfkapitaalfondsen ter wereld en wiens belangrijkste doel is het nemen van tijdelijke aandelen in het kapitaal van niet-beursgenoteerde vennootschappen om zo in de kortst mogelijke tijd een zo groot mogelijke waarde te creëren en geld verdienen aan de toekomstige verkoop van het bedrijf.

Onzekere toekomst voor het Spaanse platteland

Het grootste nadeel is dat het groene licht voor CVC door de Spaanse uitvoerende macht niet de twijfel wegneemt over de mate waarin haar deelname in de hoofdstad Deoleo het Spaanse platteland beschermt tegen de offshoring van een bedrijf waarin het een wereldleider is.

Het Andalusische platteland betreurt het financiële onvermogen om een ​​aantrekkelijk bod uit te brengen dat kan concurreren met de grote internationale financiële investeerders. Het gebrek aan financiering is het excuus van de grote Spaanse olijvenconcerns om hun passiviteit te rechtvaardigen in een proces dat tot grote onzekerheid leidt in een belangrijke en strategische sector in Spanje.

De Spaanse regering heeft er de voorkeur aan gegeven haar belang te verkopen -via Bankia en BMN- aan een buitenlands fonds in plaats van een groot nationaal project met Dcoop te leiden. Deze beslissing is verrassend, terwijl de Italiaanse staat juist het tegenovergestelde probeerde te doen: een sleutelsector van zijn economie beschermen met overheidsgeld.

We hebben nog enkele aanvullende onbekenden. Een daarvan is dat ongeveer 20% van Deoleo in handen is van drie bankentiteiten zoals Caixabank, Kutxabank en Unicaja. Niemand kan ervoor zorgen dat ze in een nabije tijdshorizon niet besluiten een bedrijf te verlaten kern voor hen.

Waarom wordt een bankredding gefinancierd met publieke middelen van meer dan 50.000 miljoen euro en kunnen we geen 500 miljoen euro investeren om het Spaanse karakter van een sleutelsector zoals olijfolie te behouden?

Is olijfolie niet een van de belangrijkste merken in Spanje?

Vanaf nu zal een groot deel van de toekomst van de Spaanse oliesector worden ontworpen vanuit de kantoren van een investeringsmaatschappij in Londen.

Bericht auteur

Jorge Hernandez Diploma economie aan de universiteit van Murcia. Hij is verantwoordelijk voor financiële planning en rapportage binnen de Digitex Group. Daarvoor werkte hij als financieel analist op het gebied van waardering en bedrijfsmodellering van Deloitte.Video: Kombuis - Izelle Hoffman - Gesonde Vetkoek - 16 Oktober 2019 (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Sproule

    Zeer goede informatie

  2. Attie

    Je maakt een fout. Ik stel voor om het te bespreken.

  3. Petre

    Naar mijn mening heeft hij het mis. Schrijf me in PM, spreek.Schrijf een bericht