Tips

Waarom valt mijn haar zo vaak uit?

Waarom valt mijn haar zo vaak uit?

Haarverlies kan het gevolg zijn van verschillende factoren, van de meest voorkomende seizoensgebonden herfst die meestal in de herfst en lente voorkomt, de gebrek of tekort aan een vitamine, hij spanning, de komst van de menopauze, of het kan ook een gevolg zijn van een complexere oorzaak die verband houdt met een gezondheidsprobleem.

Voordat je gek begint te worden met de gedachte dat je al je haar gaat verliezen, moet je proberen de focus van het probleem te vinden en te zien wat de oorzaak van dat verlies is.Bepaal de oorzaak nauwkeurig is essentieel om de juiste behandeling.

Redenen waarom haar uitvalt

Elk haar heeft een geplande levenscyclus: een groeifase, een overgangsfase en een rustfase. Over de 85% van haar staat altijd in de groeifase (anagene fase) en slechts ongeveer 14% in de rustfase (telogene fase).

Wanneer een onbalans in deze verhouding, dat wil zeggen, wanneer de aantal haren dat valt is groter dat van degenen die ze groeien weer, de zichtbaar haarverlies.

De hoofdoorzaken van haarverlies bij vrouwen zijn:

Abnormaal haarverlies

Het is normaal om elke dag tussen de 50 en 100 haren te verliezen, maar als er te veel verloren gaat, kan er een probleem zijn. De medische term voor deze aandoening staat bekend als telogeen effluvium.

Sommige meest voorkomende oorzaken die kunnen leiden tot overmatig haarverlies Zij zijn:

 • Laag ijzer, Als u zich naast haaruitval meer moe voelt dan normaal en u zich moeilijk kunt concentreren, kunt u een beetje bloedarmoede hebben, dan kunt u het beste naar de dokter gaan voor een analyse om dit uit te sluiten.
 • Schildklier problemen Hypothyreoïdie of een traag werkende schildklier kan bijdragen aan haaruitval.
 • Eetpatroon. Gebrek aan voldoende eiwitten in de voeding kan de haargroei beïnvloeden. Onthoud dat de belangrijkste eiwitbronnen vis, vlees en eieren zijn.
 • Bepaalde drugs zoals sommige orale anticonceptiva, antidepressiva en sommige geneesmiddelen die worden gebruikt om hypertensie te behandelen.
 • Hoge mate van stress. Fysieke stress of emotionele stress kan een bestaand haarverliesprobleem verergeren, maar het niet veroorzaken. Bepaalde situaties, zoals een scheiding, het overlijden van een dierbare of overwerk, kunnen dit echter veroorzaken.

  Wat te doen: Net als bij haarverlies als gevolg van fysieke stress, kan dit haarverlies na verloop van tijd afnemen. Hoewel het niet bekend is of stressvermindering je haar kan helpen, doet het ook geen pijn. Onderneem stappen om stress en angst te bestrijden, zoals meer bewegen, gesprekstherapie proberen of meer ondersteuning krijgen als u dat nodig heeft.

 • Moederschap. De afname van hormonen die optreedt na de bevalling is vaak de oorzaak van haaruitval. Haar groeit binnen een paar maanden terug.
 • Hormonale veranderingen. Net als bij zwangerschap, de hormonale veranderingen die optreden bij het gebruik van orale anticonceptiva en in de menopauze Ze kunnen ook telogene effluvium veroorzaken, of wat hetzelfde is, overmatig haarverlies.

Alopecia areata

Alopecia areata is een auto immuunziekte dat treft 2% van de wereldbevolking. De meeste patiënten die alopecia areata ontwikkelen haar verliezen in kleine cirkelvormige gebieden.

Sommige mensen verliezen al het haar op de hoofdhuid (alopecia totalis), en in zeldzamere situaties kunnen mensen haar over het hele lichaam verliezen (alopecia universalis).

De specifieke oorzaak van alopecia areata is momenteel onbekend, maar het lijkt een sterke oorzaak te hebben genetische component, ook al hebben de meeste mensen met deze aandoening geen familiegeschiedenis. Het lijkt erop dat wat wordt overgeërfd een verhoogde neiging is om een ​​auto-immuunziekte te ontwikkelen.

De steroïde lotions en injectiesEvenals immunosuppressiva worden in deze gevallen voorgeschreven.

Genetische factoren

Een van de meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij vrouwen is wat bekend staat alsandrogenetische alopecia, omdat haaruitval een mannelijk patroon volgt. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van genen en mannelijke geslachtshormonen.

Het begint zich gewoonlijk te manifesteren tussen de leeftijd van 30 en 40 jaar, hoewel het soms veel eerder kan beginnen en gewoonlijk een patroon volgt waarbij het haar bij de slapen terugtrekt, waardoor een M-vormige haarlijn.

Om haarverlies veroorzaakt door genetische factoren te verlichten, lokale behandelingen zoals minoxidil en orale medicatie zoals finasteride. Zijn functie is om haaruitval te stoppen en haar te laten groeien.

Gerelateerd lezen:

 • Haarveranderingen tijdens de zwangerschap
 • Waarom valt haar uit tijdens de menopauze?
 • Waarom valt haar uit na de bevalling?


Video: Dit gebeurt er als je 2 weken je haar niet wast (Mei 2021).