Wetenschappelijke vooruitgang

Zonnebrillen die elektriciteit opwekken

Zonnebrillen die elektriciteit opwekken

Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) in Duitsland hebben zonnebrillen ontwikkeld met organische zonnecellen in hun lenzen, die in staat zijn om elektriciteit om twee sensoren, een processor en twee kleine displays op de pinnen te voeden.

Organische zonnecellen zijn flexibel, transparant en licht van gewicht; en ze kunnen in meerdere vormen en kleuren worden vervaardigd. Dankzij deze eigenschappen zijn ze ideaal voor veel toepassingen waar conventionele silicium zonnecellen nutteloos zijn.

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Energietechnologie Met de titel "Solar Glasses: A Case Study on Semitransparent Organic Solar Cells for Self-powered, Smart Wearable Devices" opent het nieuwe manieren voor het gebruik van deze zonnecellen.

Krediet: KIT

Zonnebrillen

Het doel van de KIT-onderzoekers was om een ​​bril te ontwikkelen geschikt voor het meten en weergeven van zonlichtintensiteit en omgevingstemperatuur en dat ze bovendien energetisch zelfvoorzienend waren.

Om dit te doen, heeft de bril twee sensoren ingebouwd in de slapen, een microprocessor om de informatie die door de sensoren is opgevangen te verwerken en twee kleine schermen om de resultaten in de vorm van staafdiagrammen te tonen.

Al deze apparaten werken dankzij de energie die door sommigen wordt opgewekt semi-transparante organische zonnecellen verwerkt in de lenzen glazen.

Volgens promovendus Dominik Landerer, die een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van zonneglazen bij het Power Systems Materials Research Center van KIT, zijn deze op koolwaterstof gebaseerde zonnecellen erg interessant vanwege hun mechanische flexibiliteit en de mogelijkheid om de kleur, transparantie, vorm en grootte aan te passen, afhankelijk van de gewenste toepassing.

In feite is een van de voordelen van ontwikkeling dat de lenzen hebben een commerciële maat, Met andere woorden, ze kunnen perfect worden aangepast aan elk frame op de markt. Bovendien is de dikte slechts 1,6 millimeter en weegt hij slechts 6 gram; kenmerken vergelijkbaar met die van conventionele zonnebrillen.

KIT-bril ze werken ook binnenshuis, met verlichtingen van minder dan 500 Lux, wat gebruikelijk is op kantoor of thuis. En het is dat, zelfs onder deze omstandigheden, de lenzen genereren 200 microwatt elektrisch vermogen elk, genoeg om een ​​gehoorapparaat of stappenteller van stroom te voorzien.

Andere mogelijke toepassingen

"We brengen zonne-energie naar plaatsen waar andere zonnetechnologieën falen", zegt Dr. Alexander Colsmann, directeur van de Organic Photovoltaic Cell Group bij KIT's Light Technology Institute (LTI).

Volgens Colsmann, een ander toepassingsgebied is de integratie van zonnecellen in gebouwen.

Omdat de glazen gevels van hoogbouw vaak schaduw behoeven, ligt het voor de hand om organische zonnepanelen te gebruiken om het geabsorbeerde licht om te zetten in elektrische energie.

Bron:

  • Karlsruhe Institute of Technology

Blijf lezen:

  • Nieuw zonnedak van SolarCity dat aansluit bij dat van een normaal huis
  • Zonne-energie is nu al goedkoper dan conventionele brandstoffen
  • New York zet zijn organisch afval om in biogas
  • Nieuwe methode om schone en goedkope waterstof te genereren


Video: Inductie en de wet van Lenz (Juni- 2021).