Economie

Olie herwint zijn geopolitieke rol

Olie herwint zijn geopolitieke rol

Volatiliteit en onzekerheid hebben de afgelopen dagen opnieuw de financiële markten overgenomen als gevolg van een daling van de olieprijs met meer dan 25% in de afgelopen maand. Onze partner Pedro G. het geeft ons enige samenhang in het licht van deze onverwachte situatie.

Wat wordt opgehelderd, is niet alleen een economische kwestie, maar ook een politieke kwestie. Op dezelfde manier is het geen conjuncturele situatie, maar het kan veroorzaken belangrijke geopolitieke effecten op de lange termijn.

Doelstellingen van Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten

Met olie van ongeveer $ 60 per vat is een eerlijk gezegd afschrikwekkende prijs voor productie op basis van fracking al bereikt, een doelstelling die kennelijk wordt nagestreefd door Saoedi-Arabië, dat momenteel de producent is die vanwege reserves en exploitatie de laagste bedrijfskosten heeft. evenals een voldoende ongunstige situatie Rusland, Iran en Venezuela, hetgeen het doel was van de Verenigde Staten.

Op deze manier hebben beide landen hun doelstellingen al bereikt: enerzijds Saoedi-Arabië slaagt erin om investeringen in winning tegen te houden door te fracken zodat deze olie niet concurreert met de zijne, terwijl ONS Het heeft de bovengenoemde landen in een financieel gecompromitteerde situatie gebracht en waarmee het continu geopolitieke spanningen onderhoudt (Syrië, Oekraïne).

De helft van de Russische belastinginkomsten komt uit energie, terwijl in Venezuela olie-export de enige bron van deviezen is.

Vooruitzichten op korte termijn

Daarom, zodra uw doelstellingen zijn bereikt, Olie zal zich waarschijnlijk stabiliseren rond $ 60 en dan bescheiden terugveren en proberen terug te komen zolang de vraag / aanbodsituatie niet structureel verandert.

De belangrijkste reden is dat de huidige niveaus ook de Verenigde Staten pijn beginnen te doen als gevolg van de verslechtering van de belangrijkste beurzen.

De Verenigde Staten kunnen deze onzekere situatie niet lang toestaan ​​en zouden, indien nodig, een correctie in het beleid van Saudi-Arabië afdwingen.

De kosten van kredietverzuim (vergelijkbaar met de risicopremie) van Rusland en Venezuela zijn in december en zelfs enorm gestegen de mogelijkheid van selectieve defaults wordt overwogen. Deze situatie zou niet alleen voor Rusland nijpend zijn, maar ook voor Europa en de Verenigde Staten.

Het is ook belangrijk op te merken dat de Chicago Stock Exchange Het is de belangrijkste ter wereld bij het verhandelen van derivaten op grondstoffen en dat meer dan 20% van de obligaties die olie als onderliggend of onderpand gebruiken, wordt uitgegeven door Amerikaanse entiteiten.

In de afgelopen dagen is er zelfs speculatie met de aankondiging van een vertraging in de intrekking van monetaire stimuli in de volgende vergadering van de Federal Reserve gehouden op 18 december als gevolg van de huidige olieprijssituatie.

Kortom, het is één ding om het touw strak te trekken en iets heel anders om het te breken.

Gerelateerde Links:

  • Olie dwingt tot begrotingsaanpassingen in Latijns-Amerika

Afbeeldingscredits: betawired.com; theepochtimes.com; yalibnan.comVideo: The New Geopolitics of Chinas Rise: US-China Tensions and Chinas Global Role Evan Medeiros (Oktober 2021).