Algemeen

Recordboete voor Google: machtsmisbruik of opleggen van het Brusselse concurrentiemodel?

Recordboete voor Google: machtsmisbruik of opleggen van het Brusselse concurrentiemodel?

De Europese Commissie heeft Google een boete opgelegd van meer dan 4.300 miljoen euro, de grootste sanctie in de geschiedenis, voor het overtreden van de mededingingsregels. In het bijzonder wordt hij ervan beschuldigd zijn Android-besturingssysteem te gebruiken om de positie van zijn zoektocht te versterken.

Deze sanctie, waartegen Google bij de rechtbank beroep zal aantekenen, heeft op internationaal niveau tot veel discussie geleid, aangezien de overtreding van de mededingingsregels voor sommige sectoren niet erg duidelijk is.


Momenteel gebruikt bijna 80% van de mobiele telefoons ter wereld het Android-besturingssysteem. Maar het is niet Google die het gebruik van dit systeem oplegt aan mobiele fabrikanten, het zijn deze fabrikanten die er vrij voor hebben gekozen om Android op hun terminals te installeren. De reden voor deze keuze is de gratis toegang tot de Android-code, ontwikkeld door Google, die de kosten van mobiele telefoons verlaagt, in tegenstelling tot andere fabrikanten zoals Microsoft of Apple die hun eigen besturingssysteem hebben gemaakt. Er zijn andere mobiele fabrikanten zoals Xiaomi of Amazon die van de gratis code hun eigen versie van Android hebben gemaakt.

De kosten die mobiele fabrikanten zoals Samsung wegdrukken door een code te installeren die al is aangemaakt en gratis is, maakt het mogelijk om mobiele telefoons tegen lage prijzen op de markt te brengen, wat uiteraard heeft geleid tot de uitbreiding van dit besturingssysteem bij de consument.

Ondanks dat Google geen enkele fabrikant de verplichting oplegt om het Android-besturingssysteem op hun terminals te installeren, zijn er een groot aantal concurrerende opties op de markt, na bijna drie jaar onderzoek heeft de mededingingscommissaris een boete opgelegd van 4.340 miljoen euro aan Google wegens misbruik van dominante macht in Android.

Het is duidelijk dat de Google-versie van Android, die wordt geleverd met een pakket vooraf geïnstalleerde applicaties zoals de app uit de Play Store of de Chrome-browser, het populairst is, maar er zijn veel opties op de markt en de gebruiker is vrij om kan kiezen.

De enige vereiste die Google oplegt aan fabrikanten die het Android-besturingssysteem gebruiken, is dat ze geen versies verkopen die niet voldoen aan de minimale compatibiliteitsnormen, met als enige doel apparaten met incompatibele of gebrekkige Android-versies te vermijden en zo te voorkomen dat ontwikkelaars applicaties moeten verschillende versies maken voor elk Android-systeem.

Elke fabrikant kan er echter voor kiezen om niet-ondersteunde versies op de markt te brengen. Een voorbeeld hiervan is de Aziatische gigant Alibaba, die gsm's verkoopt met een niet-ondersteund Android-systeem, AliOS, dat erg populair is in China.

Op dezelfde manier kunt u Android-systemen gebruiken die aan deze minimale compatibiliteitsnorm voldoen en die geen Google-applicaties bevatten. Een voorbeeld is de versie van Android die door Amazon is gemaakt voor zijn apparaten en waarop de Play Store-applicatie of de Chrome-browser niet vooraf is geïnstalleerd.

Bovendien kunnen consumenten de applicaties die ze willen verwijderen en installeren op hun mobiele apparaten, aangezien het Android-systeem van Google dit niet verhindert.

Wil Brussel de concurrentie in de sector besturingssystemen aanmoedigen, of haar manier van concurrentie op de markt opleggen?

Het antwoord lijkt meer op het tweede. Het is meer dan duidelijk dat de concurrentiemogelijkheden ontelbaar zijn, maar als de Android-versie het meest gevraagd wordt door consumenten, waarom zou de marketing dan beperkt moeten worden?

Ook hier worden weer grenzen gesteld aan de vrijheid van concurrentie en innovatieve bedrijven, het opleggen van de canons van een instelling die geactualiseerd moet worden en het luisteren naar de voorkeuren van de consument.Video: Waarom pakt de EU Google aan voor machtsmisbruik? - Z TODAY (Mei 2021).