Nano-elektronica

Zilveren nanodraden zouden de sleutel kunnen zijn tot de ontwikkeling van flexibele apparaten

Zilveren nanodraden zouden de sleutel kunnen zijn tot de ontwikkeling van flexibele apparaten

Traditioneel gebruikte materialen in de productie van touchscreens raakt op en zeer binnenkort zouden we te maken kunnen krijgen met een aanzienlijk aanbodtekort. Bovendien zijn deze materialen ze zijn niet geschikt voor de fabricage van flexibele apparaten. Volgens nieuw onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Surrey in het VK, de aanwijzing zou in enkele zilveren nanodraden kunnen zitten.

De touchscreen-apparaten van tegenwoordig gebruiken voornamelijk indiumtinoxide (ITO) -elektroden, een materiaal dat duur is om te bedienen en te verwerken, maar ook zeer kwetsbaar.

Om die reden, een team van de Universiteit van Surrey, geleid door professor Alan Dalton, in samenwerking met M-SOLV, een fabrikant van aanraaksensoren uit Oxford, ze begonnen alternatieve materialen te onderzoeken om de belangrijkste moeilijkheden van ITO te overwinnen.

Als mogelijke vervangers bestudeerden ze grafeen, koolstofnanobuisjes en films van willekeurig geselecteerde metalen nanodraden. Zo ontdekten ze de mogelijkheden van zilveren nanodraden.

De studie toonde aan dat films van zilveren nanodraad de beste kandidaat zijn vanwege hun transmissie en geleidbaarheid die die van de ITO gemakkelijk kunnen evenaren en zelfs overtreffen.

Het materiaal bestaat uit een reeks nanodraden, duizenden keren dunner dan een mensenhaar, die een onderling verbonden geleidend netwerk vormen.

De onderzoek, gepubliceerd in gespecialiseerde tijdschriften Materialen Today Communications en Wetenschappelijke rapporten, beschrijft:

  • Hoe deze zilveren nanodraden het ideale materiaal blijken te zijn voor het maken van flexibele touchscreen-technologieën.
  • Hoe het materiaal kan worden gemanipuleerd om zijn prestaties aan te passen voor andere toepassingen.

De volgende stap is nu om het proces op te schalen om het industrieel haalbaarder te maken. Een beperkende factor zijn de huidige kosten van zilveren nanodraden. Om dit probleem te verminderen en te vermijden, probeert het team, in samenwerking met M-SOLV en grafeenleverancier Thomas Swan, een combinatie van nanodraden en grafeen in de elektroden te gebruiken.

Dat zou de kosten aanzienlijk kunnen verlagen en het gemakkelijker op de markt kunnen brengen.

Bron: surrey.ac.uk

Blijf lezen:

  • Nieuw 2D-materiaal dat grafeen zou kunnen vervangen
  • Nieuwe stoffen met nanotechnologie die zichzelf reinigen
  • Onderzoekers ontwikkelen een nieuwe techniek om flexibele supercondensatoren te maken
  • De nanodevice-revolutie: veel goedkoper dankzij nieuwe MEMS-fabricagetechnieken


Video: 182nd Knowledge Seekers Workshop, Thursday, July 27, 2017 (Mei 2021).