Gezonde gewoonten

Sport is slecht voor je gebit

Sport is slecht voor je gebit

Intensieve training kan het risico op tandbederf en andere orale problemen vergroten.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat veel atleten een slechte mondgezondheid hebben, met een groot aantal gaatjes, een grotere neiging tot tandvleesaandoeningen en erosie van tandglazuur.

Waarom is lichaamsbeweging schadelijk voor de mondgezondheid?

Men zou kunnen denken dat de overtollige suikerhoudende dranken en van sportdranken kan de oorzaak zijn van deze gebitsproblemen. Maar het lijkt erop dat dit niet de oorzaak is.

Een studie toont aan dat het de langdurige training wat het oplevert veranderingen in de hoeveelheid en in de chemische samenstelling van speeksel, en dat dit het aantal mondproblemen bij atleten zou doen toenemen.

Tijdens het onderzoek werd de tandgezondheid geanalyseerd van 35 competitieve triatleten en 35 gezonde volwassenen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht die geen atleten waren. Tijdens het onderzoek werd een volledig mondeling onderzoek uitgevoerd, inclusief het verzamelen van speeksel in rust en na een intensieve run van 35 minuten. De deelnemers vulden ook een vragenlijst in over hun eetgewoonten, drinkgewoonten en mondhygiëne. De tanden en het speeksel van de groepen werden vervolgens vergeleken.

De resultaten toonden aan dat in vergelijking met de controlegroep, atleten leden significant meer erosie van het tandglazuur en meer gaatjes.

Meer uren training, meer gaatjes.

De orale problemen die bij de atleten werden gevonden waren ouder hoe meer uren ze trainden.

Er werden geen verschillen gevonden in de hoeveelheid en chemische samenstelling van speeksel tussen atleten en controlepersonen in rust. Maar die situatie veranderde toen de atleten de race hielden.

Tijdens de races werd de de hoeveelheid speeksel die ze produceerden, nam geleidelijk af, wat betekent dat uw monden ze draaiden zich om drogerongeacht of ze tijdens de training water of andere dranken dronken.

Het vond geen verband met de consumptie van sportdranken of andere elementen van het voedingspatroon van de atleten.

De chemische samenstelling van speeksel veranderde ook, steeds meer alkalisch. Overmatige alkaliteit in speeksel draagt ​​hieraan bij ontwikkeling van tandsteenplaques op tanden en andere problemen.

Frese C, Frese F, Kuhlmann S, Saure D, Reljic D, et al.Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports (2014). Meer informatie.

Blijf lezen:

  • Gezond eten, lichaamsbeweging en levensverwachting
  • Hoe lichaamsbeweging ons kan helpen beter te slapen
  • Medailles en een lang leven


Video: Dunk Tank FIFA. Dude Perfect (Mei 2021).