Voeding

Carotenen en diabetes

Carotenen en diabetes

Beta-carotenen, de voedingsstoffen die groenten en fruit hun rode en oranje kleur geven, kunnen het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verminderen bij mensen met een genetische aanleg voor de ziekte.

Integendeel, hetzelfde onderzoek laat ook zien hoe gamma-tocoferol, de belangrijkste vorm van vitamine E in de voeding, het risico zou kunnen verhogen van een persoon met een genetische aanleg om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Diabetes is een reeks stofwisselingsstoornissen die verschillende organen en weefsels aantasten en wordt gekenmerkt door verhoogde glucosespiegels in het bloed (hyperglycemie).

Het onderzoek is uitgevoerd bij mensen met een genetische variant die predisponeert voor diabetes type 2, het SLC30A4-gen. De resultaten, gepubliceerd in het tijdschrift Menselijke genetica, laten zien dat beide voedingsstoffen een interactie aangaan met dezelfde genetische variant, maar op een omgekeerde manier.

Het feit dat bètacarotenen en gamma-tocoferol een interactie aangaan met dezelfde genetische variant om het diabetesrisico te beïnvloeden, zij het in tegengestelde richting, suggereert dat het SLC30A4-gen-eiwit een cruciale rol speelt bij de ziekte.

Dit eiwit is overvloedig aanwezig in de insulineproducerende cellen van de alvleesklier, waar het deelneemt aan het transport van zink, dat op zijn beurt de afscheiding van insuline veroorzaakt.

Adequate afscheiding van het hormoon insuline door de alvleesklier zorgt voor een efficiënte opname van glucose uit het bloed door spieren, lever en vetweefsel.


Video: NHS Radical Plan for DIABETES: The Newcastle Diet EXPLAINED + Dr Unwin + Tom Watson (Mei 2021).