Algemeen

Een nieuwe sensor gemaakt met nanotechnologie detecteert influenzavirussen in uitgeademde lucht

Een nieuwe sensor gemaakt met nanotechnologie detecteert influenzavirussen in uitgeademde lucht

Analyse van uitgeademde luchtcondensaat (EBC) heeft steeds meer erkenning gekregen als een veelbelovende diagnostische methode om specifieke gasvormige componenten die in de menselijke adem aanwezig zijn, te koppelen aan ziekte en blootstelling aan chemische verbindingen. Ademtests zijn ook veel minder ingrijpend dan bloedtests, kunnen zeer snel worden uitgevoerd en produceren geen biologisch gevaarlijk residu.

Nanotechnologie-gebaseerde platforms voor ultragevoelige en tag-vrije virusdetectie omvatten gouden nanodeeltjes, koolstofnanobuisjes en silicium nanodraden. Met behulp van het laatste hebben onderzoekers van de Peking University in China een silicium nanodraad veldeffecttransistor geconfigureerd als een ultragevoelig apparaat voor het detecteren van influenzavirus in uitgeademde luchtmonsters, waardoor een antilichaam chemisch wordt gebonden. naar het oppervlak. Bij binding van het virus aan het antilichaam ondergaat de geleiding een discrete verandering, waardoor de biologische aanwezigheid van een bepaald virus in uitgeademde lucht wordt omgezet in elektrische signalen.

"Met behulp van onze silicium nanodraadsensor hebben we met succes de directe en selectieve detectie aangetoond, in enkele minuten, van influenzavirussen (H3N2) in verdunde monsters van uitgeademd ademcondensaat verzameld van patiënten met influenza," legde hij uit aan Nanowerk Dr. Maosheng Yao, een onderzoeker aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Milieuwetenschappen van de Universiteit van Peking.

Het team rapporteerde hun resultaten in het online nummer van 25 juni 2012 Nano Letters ("Snelle griepdiagnose met behulp van silicium nanodraadsensor").

Bron: http://www.nanowerk.com/spotlight/spotid=25762.phpVideo: Q3X LD50 Laser Contrast Sensor with Fixed Background Suppression (Juni- 2021).