Gezonde gewoonten

Hoe lichaamsbeweging ons kan helpen beter te slapen

Hoe lichaamsbeweging ons kan helpen beter te slapen


Dagelijkse lichaamsbeweging heeft invloed op de slaapgewoonten.

Er is een neiging om te geloven dat wanneer u traint, u beter kunt slapen, maar in het geval van mensen met slaapproblemen, zoals slapeloosheid, is deze relatie veel complexer.

Mensen die aan slapeloosheid lijden, hebben een hyperarousal van het stresssysteem en een enkele trainingssessie op een bepaalde dag is niet genoeg om die opwinding te overwinnen, het kan zelfs verergeren, aangezien lichaamsbeweging een fysieke stressfactor is. Zoals echter blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat onlangs in het tijdschrift is gepubliceerdThe Journal of Clinical Sleep Medicine, als een continu trainingsprogramma wordt volgehouden gedurende ten minste 4 maanden, zal lichaamsbeweging de slaap verbeteren.

Blijkbaar heeft slaap bij patiënten met slapeloosheid meer invloed op lichaamsbeweging dan op slaap.

De auteurs rekruteerden 11 patiënten met slapeloosheid die willekeurig werden toegewezen om inactief te blijven of om een ​​trainingsprogramma voor matige weerstand te starten (meestal een hometrainer of een loopband), bestaande uit 3 of 4 sessies van 30 minuten per week. van lichaamsbeweging, terwijl hun slaapgewoonten werden geregistreerd. Dit oefenprogramma duurde 16 weken

Proefpersonen meldden zelden dat ze na een inspanning overdag beter hadden geslapen, maar ze meldden wel dat ze na een slechte nachtrust gedurende kortere perioden trainden.

Hoewel de proefpersonen na twee maanden hun slaap niet hadden verbeterd na het uitvoeren van het oefenprogramma, begonnen ze na vier maanden wel verbetering te vertonen. Aan het einde van die tijd sliepen de vrijwilligers van de oefengroep veel steviger dan aan het begin van het onderzoek, gemiddeld was de slaapduur tussen de 45 minuten en een uur langer op de meeste nachten, ze werden wakker minder vaak en waren overdag actiever en minder slaperig.

Baron KG, Reid KJ en Zee PC. The Journal of Clinical Sleep Medicine (2013). Meer informatie.

Verwante onderwerpen: Hoe lichaamsbeweging ons kan helpen beter te slapen.

  • Tips en remedies om slapeloosheid te genezen
  • Oorzaken van slapeloosheid


Video: #166 Floris Wouterson - Alles over goed slapen en beter presteren (Juni- 2021).