Gezonde gewoonten

Waarom hardlopen ons gelukkiger maakt

Waarom hardlopen ons gelukkiger maakt

Een golf van geluk

Als je een gewone hardloper vraagt ​​waarom ze graag hardlopen, zullen ze je waarschijnlijk vertellen dat ze er gelukkiger van worden. En hoewel het je misschien vreemd in de oren klinkt, is het niet zo vreemd.

Wist u…

30 minuten lopen op een loopband kan til onmiddellijk de stemming op van iemand met een depressieve stoornis. Of matige lichaamsbeweging gedurende slechts 30 minuten per dag, 3 dagen per week verbetert de slaapkwaliteit en concentratie tijdens de Dag.

Hardlopen is als een medicijn.

Regelmatig hardlopen bevordert endorfine afgifte in de hersenen.

Endorfines zijn chemische stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt en die qua structuur sterk lijken op opioïden (opium, morfine, heroïne), maar zonder hun negatieve effecten. Het zijn stoffen die ons lichaam aanmaakt om pijn te verlichten en / of een gevoel van welzijn te creëren. Dit is waarom ze bekend staan ​​als hormonen van geluk.

Deze moleculen triggeren hetzelfde type neurochemische aanpassingen in hersenbeloningscircuits dan verslavende medicijnen.

Meer recente studies hebben dat aangetoond anandamide, een endocannabinoïde verbinding (homoloog aan cannabis), zou ook een sleutelrol spelen bij het verminderen van angst- en pijntolerantie bij hardlopers. Deze verbinding zou de hersenen gemakkelijker bereiken dan endorfine, waardoor een gevoel van geluk ontstaat en de weerstand van het lichaam tegen inspanning toeneemt.

Naast deze twee stoffen lijkt het erop dat het gevoel van welzijn, vrijheid en extra energie dat hardlopers ervaren ook de dopamine. Deze neurotransmitter draagt ​​bij aan de euforie en verslaving die veel hardlopers zelfs enkele uren na het hardlopen voelen.

De beste plek om te rennen.

Onderzoekers van Stanford University bestudeerden de impact van fysieke activiteit op herkauwen, of wat hetzelfde is, schadelijke gedachten die niet ophouden door ons hoofd te kwellen. Die blijken keer op keer een gevoel van frustratie op te wekken, en die gepaard gaan met een verhoogd risico op depressie en andere psychische aandoeningen.

Deelnemers aan het onderzoek voltooiden een snelle 90 minuten lopen, de ene groep deed het in een natuurlijke omgeving en de andere in een stedelijke omgeving.

Terugkerend naar het laboratorium, liepen degenen die de natuur hadden gedaan niet alleen het herkauwen nam af, MRI-onderzoeken van de hersenen toonden een verminderde neuronale activiteit in de subenuale prefrontale cortex, a hersengebied geassocieerd met pepermuntziektel.

Deze voordelen kwamen niet voor bij de deelnemers die in een stedelijke omgeving liepen.

Doenfysieke activiteit buitenshuis, in een natuurlijke omgeving, neemt af de bezorgdheid, de ongerustheid en anderen negatieve gedachten.

Het exacte mechanisme waarmee de natuur deze veranderingen in de hersenen veroorzaakt, is niet bekend. De auteurs van het onderzoek denken dat, in tegenstelling tot stedelijke gebieden, waar veel mensen zijn, verkeer en harde geluiden ons een bedreigd gevoel geven, natuurlijke omgevingen ons helpen onze reactie op stress uit te schakelen.

Blijf lezen:

  • 8 cardio-oefeningen die meer calorieën verbranden dan hardlopen
  • Wat is de beste tijd om te sporten?


Video: Boost 2 Berlin de Documentaire. Berlijn Marathon. 12 weken challenge (Juni- 2021).