Informatie

The Wind Rises: Farewell to Master Miyazaki.

The Wind Rises: Farewell to Master Miyazaki.

Jarenlang wordt herhaald dat “dit de laatste film van Hayao Miyazaki". Op 73-jarige leeftijd heeft de grote animatiemeester van de afgelopen decennia, winnaar van een Oscar voor "Spirited Away", besloten dat hij zal vertrekken van de productie van zijn studio Ghibli, de enige die Pixar in De laatste decennia.

Maar zijn afscheid kon niet anders zijn dan met een film op het hoogtepunt van zijn filmografie, die zelfs (zeggen ze) parallellen zou kunnen hebben met het leven van de regisseur. Wie weet of Miyazaki niet van plan is zijn eigen bestaan ​​in te weerspiegelen Jiro, de luchtvaartingenieur die het oorlogsvliegtuig Nul en hoofdrolspeler van de film, geobsedeerd door het maken van zijn werk tot een kunst.

De wind steekt op: afscheid van hoogte.

The Wind Rises is een meer 'realistische' film dan die films Miyazaki we zijn eraan gewend. Het verhaal vat de biografie van Jiro horikoshi, vanaf zijn jeugd - toen hij zijn passie voor aerodynamica ontdekte - tot aan zijn pensionering als de grootste vliegtuigingenieur in de geschiedenis van Japan. Liefde zal ook een hoofdrol spelen in dit verhaal, aangezien het ons wordt gepresenteerd als de enige steun die we kunnen vinden in een turbulente tijd als de Tweede Wereldoorlog.

Verwacht dus geen buitengewone wezens zoals Totoro of de Sincara, of draken die de lucht doorkruisen zoals binnen gebeurde Spirited Away, en nee, het verschijnt ook niet Porco Rosso op door Jiro ontworpen vliegtuigen (jammer). Dit keer draagt ​​Miyazaki zijn meest serieuze film aan ons op, met zelfs een dramatische ondertoon die zijn eerdere films ver overtreft.

Afgezien van de kritiek - de vliegtuigen die door de hoofdrolspeler waren bedacht, waren een van de belangrijkste en dodelijkste oorlogsmachines van het Japanse rijk tijdens WO II en voor dat doel ontworpen - is de film gewoon een visueel genot. Misschien wel het beste van alles in dit opzicht in het werk van Miyazaki, dat zijn cyclus sluit in stijl, vliegen, zoals de Zero die door Jiro is bedacht.

Opmerking over imbd: 8.1 op 10.
Opmerking over filmaffiniteit: 7.4 op 10.
Opmerking in cinemania: 4,5 van de 5.
Opmerking over rotte tomaten: 8.8 op 10.

Trailer voor "The Wind Rises".


Video: Deeper Hayao Miyazaki interview about The wind rises eng sub (Juni- 2021).